VIDEO – Alexandru Tomescu, despre vioara de legendă de 1,2 milioane de euro: „Dacă un astfel de instrument dispare, el nu mai poate fi înlocuit. De secole, oamenii de știință caută să dezlege secretul viorilor Stradiviarius”

Publicat: 09 09. 2022, 12:30
Actualizat: 09 09. 2022, 14:20

This browser does not support the video element.

Violonistul Alexandru Tomescu vorbește, în cadrul podcastului ALTCEVA, despre vioara de legendă care valorează 1,2 milioane de euro.El afirmă că „dacă un astfel de instrument dispare, el nu mai poate fi înlocuit. De secole, oamenii de știință caută să dezlege secretul viorilor Stradiviarius”.

„Asta e o estimare care are o anumită vârstă. În zilele noastre, viorile Stradivarius, comparabile cu cea pe care o avem noi, care sunt în tezaurul național, sunt undeva la 10-15 milioane de euro, la licitații și sunt pur și simplu neprețuite, din toate punctele de vedere și afectiv și financiar pentru că, pur și simplu, Stradivarius nu mai trăiește.

Dacă un astfel de instrument dispare, el nu mai poate fi înlocuit.

Cifrele sunt aproximative. Stradivari a avut o viață foarte sănătoasă, a trăit până la 93 de ani. A avut și un atelier, a beneficiat de condiții financiare optime, a putut să-și procure cele mai bune materiale și a avut atelier cu ucenici și un astfel de număr, de peste 1.000 de instrumente, ar fi fezabil”, a povestit Violonistul Alexandru Tomescu, în cadrul podcastului ALTCEVA.

„De secole, oamenii de știință caută să dezlege secretul viorilor Stradivarius”

„Să nu uităm că au trecut peste 300 de ani. Multe au fost deteriorate, distruse și trebuie să avem o grijă fantastică de cele care au rămas, pur și simplu nu se mai fabrică.

A fost una din cele mai bune investiții ale statului român, cei 70.000 de franci investiți atunci s-au multiplicat fantastic până astăzi. Maestru Voicu a cântat toată viața pe acest instrument remarcabil. În 2007, am câștigat acest drept de a cânta pe această vioară.

De secole, oamenii de știință caută să dezlege secretul viorilor Stradivarius, de ce sunetul lor este atât de special. Încă nu a fost găsit un răspuns. E mai degrabă o combinație de factori, care fac ca vioara respectivă să fie remarcabilă”, a adăugat artistul în podcastul lui Adrian Artene.

Alexandru Tomescu este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 19:00.

Alexandru Tomescu a debutat la vârsta de 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța. De la debutul său din 1985 a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în peste 30 de țări. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică.

Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Alexandru Tomescu este nepotul poetului Lucian Avramescu.

Urmărește interviul integral cu Alexandru Tomescu, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.