EXCLUSIV VIDEO | Președintele Comisiei pentru energie: “Cel puțin 10 ani, România o să aibă posibilitatea să folosească gazele naturale”

This browser does not support the video element.

Conceptul de independență energetică a României, respectiv capacitatea de a-și acoperi nevoile din producția internă, nu mai poate fi privit la fel ca în anii `90. Cu energia nucleară, declarată energie curată, precum și cu gazele, ca resursă de tranziție, țara noastră poate însă să-și asigure aproape tot necesarul, a spus senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal, președintele Comisiei pentru energie, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Independența energetică a României nu poate fi analizată decât în context european, în condițiile în care criza pe care am traversat-o cu toții a afectat în mod diferit statele membre UE, a afirmat Istvan-Lorant Antal.

“Eu cred că, sută la sută, (n.r. – despre) independență energetică se putea vorbi chiar înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, poate era independentă înainte de 1990.

Sistemele energetice în fostul bloc sovietic, chiar în vestul Europei, erau altfel construite, iar un lucru este cert: după 1990, și nu numai, pentru că și înainte de 1990 statele erau interconectate, dar, mai ales după ce România a aderat la Uniunea Europeană, clar că această independență a prins un altfel de contur”, a explicat conceptul Istvan-Lorant Antal, la Gândul Exclusiv.

”Este nevoie de independență europeană energetică”

Parlamentarul UDMR susține că independența energetică a România trebuie înscrisă în independența energetică europeană.

“Eu aș zice că e nevoie de independență europeană energetică, dar cum am spus mai devreme, nici criza energetică nu era una generală la nivelul Uniunii Europene, pentru că fiecare stat avea altfel de challenge-uri ca să spun așa, mai englezesc, în această criză energetică, tot așa și România.

România are multe resurse, avem gazele naturale. Trebuie să fac mențiunea că, anul trecut, Comisia Europeană, slavă Domnului, prin taxonomie, a declarat nuclearul energie curată, iar gazele naturale, ca și resurse de tranziție. Asta înseamnă că, cel puțin 10 ani, România încă o să aibă posibilitatea să folosească gazele naturale”, a mai spus senatorul UDMR.

România a avut acel rol extrem de important și în războiul din Ucraina, pentru că, practic, și Moldova, și Ucraina, prin Transelectrica, au fost ajutate și susținute tehnic să fie conectate la ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică – n.r.) , adică să nu mai depindă de energia din Rusia. Ceea ce iar prezintă că Transelectrica este o companie importantă cu capacități extrem de importante tehnice. Iar prin faptul că și România este interconectată deja cu șase state, tehnic și fizic, energia electrică a putut să fie transportată”, a precizat președintele Comisiei pentru energie din Senat.

”Trebuie să avem o gândire de independență sustenabilă”

Senatorul UDMR a mai spus că sustenabilitatea în acest domeniu, susținută economic și social, pleacă de la gândire.

“Eu cred că este important să avem o gândire de independență sustenabilă. Și, încă o dată, această independență un pic și la nivel național, dar și la nivel european. România, deja din 2021 este interconectată cu șase state, deci în total șapte state sunt interconectate în ceea ce privește piața energiei electrice.

Eu cred că trebuie să găsim echilibrul în această gândire și tot ceea ce facem să fie sustenabil. Dar, încă o dată, eu mă simt mult mai bine dacă știu că suntem aproape independenți, decât să știu că avem o problemă și depindem de altcineva, ce se întâmplă cu noi. Este clar că independența energetică nu mai înseamnă acea independență care a însemnat înainte de 1990”, a conchis Antal.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Senatorul Istvan Antal: ”Fără măsurile din energie, inflația nu mai era 16,4% în 2022, ci poate 30%”

VIDEO | Senator UDMR, despre rotativă: „Lucrurile sunt foarte clare. Avem trei ministere și termenele sunt bine definite”

EXCLUSIV VIDEO | Încă doi ani de așteptare până când Autostrada Moldovei va deveni realitate

VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”