VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”

În această vară vom atinge – după 51 de ani – 1.000 de km de autostradă, odată cu darea în folosință a unui segment din Autostrada de Sud a Capitalei (A0), între DN 6 și DN 5 (Bragadiru-Jilava). Din păcate, însă, până la sfârșitul anului nu se va circula pe tot ”ring-ul” de sud, ci doar de la A2 la Bragadiru. Bucata lipsă, până la A1, se va finaliza în primăvara lui 2024.

Recepția de noi tronsoane de autostradă va începe cu porțiunea din A0 cuprinsă între DN 5 și DN 6, care va însemna pentru România 1.000 de kilometri de șosea de mare viteză.

“Cel mai probabil, primii kilometri de autostradă vor fi pe Centura municipiului București, pe zona de sud. Progresul este unul semnificativ, astfel încât sunt convins că vom începe recepțiile din anul 2023 cu A0”, a spus, la Gândul Exclusiv, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Deși ar fi trebuit ca toată partea de sud a inelului Capitalei să fie gata în acest an, șanse reale ca traficul greu să fie scos de pe Drumul Național Centura București (DNCB) și din București sunt pentru primăvara anului viitor.

A fost și este un constructor grec – pot să-i spun și numele, Aktor – care nu a înțeles și nu a avut capacitatea să se mobilizeze așa cum ne-am dorit atât noi, CNAIR, cât și cetățenii României, în special cei riverani acestei autostrăzi.

Au fost multe notificări pe care le-am trimis, în momentul de față cred că termenul contractual de la sfârșitul acestui an nu este unul viabil, ci, cel mai probabil, pe ultimul grafic pe care ni l-au propus, în primăvara anului viitor vom avea acest lot de autostradă dat în circulație”, a explicat Cristian Pistol.

Conform șefului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost stabilit și calendarul dării în folosință a tronsoanelor din A0 Sud.

În mod cert, între DN 6 și DN 5 vom circula pentru prima dată. După aceea, vorbim de restul lotului 2 al autostrăzii A0 Sud și lotul 1. Anul acesta se fac eforturi, atât antreprenorul cât și supervizorul lucrărilor și colegii mei care se ocupă cu implementarea acestui proiect, pentru a depăși toate sincopele care mai sunt. După cum știți și dumneavoastră foarte bine, o lucrare de autostradă, o construcție a unei autostrăzi nu este o chestiune foarte simplă, ea implică foarte multe decizii luate în timp real, astfel încât lucrurile să nu se blocheze”, a mai spus Cristian Pistol.

Pasajul Oltenița, gata în mai, cel de la Berceni, în iunie

În paralel cu autostrada A0 se desfășoară și lucrări de modernizare a Centurii Capitalei.

Vorbim de proiecte de modernizare a Centurii existente, a DNCB pe zona de sud, lărgirea la 4 benzi, cu anumite alte proiecte complementare, cum ar fi pasajele denivelate la toate intersecțiile principale pe care centura le are. Anul trecut am reușit să dăm în circulație intersecția denivelată, nodul de la Domnești, anul acesta, în perioada mai-iunie, vom da în circulație și celelalte două pasaje care au mai rămas, respectiv Berceniul și Oltenița. Din toate discuțiile pe care le-am purtat, Olteniței va fi dat în circulație luna viitoare, deci nu peste foarte mult timp, iar în iunie va fi și pasajul de la Berceni”, a spus Cristian Pistol.

Pe lângă aceste pasaje și lărgirea pe zona de sud a DNCB la patru benzi, în plan există și reconfigurarea celor două sensuri giratorii de la Chiajna – Dragomirești Deal, care nu fac altceva decât să se anuleze reciproc.

Acolo, dacă mă întrebați de acea porțiune din DNCB de modernizat, a fost un contract care a fost reziliat de foarte mult timp, am tot fost în proceduri litigioase cu constructorul respectiv, nu am putut să intervenim, am relansat procedura de achiziție publică, a fost suspendată din cauza faptului că a fost repus vechiul constructor în contract, sper în momentul de față să depășim această fază și să trecem la modernizarea acestui lot pe Centura Bucureștiului existentă, pe zona de Nord”, a conchis Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | IMM Invest Plus, cel mai mare parteneriat public-privat. Dumitru Nancu: ”Am depășit 1,3 miliarde de lei din plafonul de garantare”

EXCLUSIV VIDEO | Proiectul Petricani, finanțat de Banca Mondială, necesită un acord politic. Primarul Radu Mihaiu: ”Park & Ride, pasaj și gară pentru trenul metropolitan”

EXCLUSIV VIDEO | Primarul Radu Mihaiu, vești bune pentru șoferi: ”Pasajul de la Doamna Ghica va fi deschis în această vară”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?