Nicușor Dan REFUZĂ să dea curs, de șapte luni, unei decizii DEFINITIVE în cazul „Sanador”. „Calcă în picioare dreptul la sănătate”

Nicușor Dan REFUZĂ să dea curs, de șapte luni, unei decizii DEFINITIVE în cazul „Sanador”. „Calcă în picioare dreptul la sănătate”

După ce Nicușor Dan a pierdut definitiv procesul cu Spitalul Sanador, la Curtea de Apel București, ar fi trebuit să emită o autorizație pentru construirea unei secții moderne de oncologie. Edilul a pierdut și la fond în acest litigiu, a făcut recurs, dar judecătorii nu i-au dat dreptate. Au trecut mai multe luni de la acea decizie definitivă a instanței, însă autorizația de construire solicitată de Sanador nu a fost încă emisă de edil, iar conflictul continuă în instanță.

Nicușor Dan susține că ”proiectul propus nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei CA2 aferent Planului Urbanistic General, cel puţin în privinţa retragerilor laterale” și că documentația de urbanism este reglementată de Planul Urbanistic General (PUG) și nu de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Str. Sevastopol nr. 3A, Sector 1.

  •  Autorizația de construire are ca obiect extinderea clinicii Sanador – regim de înălțime 2S+P+5E-6E (cu monument istoric încorporat, în regim de înălțime Sp+P+M) – cu un corp nou de construcţie (Centru Oncologic) în regim de înălțime S+P+6E.
  • Autorizația de construire a fost întocmită de structurile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, dar Nicușor Dan nu a vrut să o semneze.
  • Spitalul Sanador l-a dat în judecată pe Nicușor Dan, la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. (mai multe detalii AICI)
  • Reprezentanții Sanador s-au îndreptat, din nou, către instanța de judecată, de data aceasta solicitând ca primarul general să fie amendat pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (art. 24 din Legea nr. 554/2004), dosar nr. 19018/3/2022”. (alte informații AICI)

Gândul prezintă, în excusivitate, noi informații din această speță în care, potrivit avocatului Radu Dinulescu, Nicușor Dan încalcă dreptul la sănătate al populației prin refuzul de a semna această autorizație de construire, chiar dacă este obligat să facă asta printr-o decizie definitivă a instanței și, mai mult, ulterior acestei hotărâri, judecătorii au decis să fie amendat pentru refuzul său. Numai că edilul a făcut recurs după amenda primită, iar starea nedorită de stand-by continuă.

Nicușor Dan exercită o presiune imensă și realizează un război neînțeles decât de el”

Avocatul Radu Dinulescu spune că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, poartă un „război neînțeles decât de el” cu unitățile spitalicești, încălcând dreptul la sănătate al populației. Paradoxal, același Nicușor Dan vorbește despre dreptul la sănătate atunci când este adus în discuție subiectul său preferat, spațiile verzi.

Principiul dreptului la sănătate, prevăzut în Constituția României, este „călcat în picioare, violat și oropsit” de Nicușor Dan, acuză avocatul Dinulescu.

De-a lungul timpului, am analizat in extenso actele și faptele acestui domn Nicușor Dan, vremelnic primar general al Capitalei, cu privire la blocajul tuturor investițiilor în București.

Numai că, în mod specific, Nicușor Dan exercită o presiune imensă și realizează un război neînțeles decât de el cu unitățile spitalicești și cu dreptul la sănătate al populației. Când e vorba despre spațiu verde, Nicușor Dan proclamă dreptul la sănătate al populației ca fiind un principiu al lui…

Dreptul la sănătate, în România, în conformitate cu Constituția acestei țări, este asigurat de doctori și de unitățile medicale de pe teritoriul României. Nu există un alt mod de a ocroti dreptul la sănătate. Dezvoltarea spitalelor, creșterea numărului medicilor și profesionalizarea acestora și a personalului medical sunt esența asigurării acestui drept la sănătate.

Ei bine, exact acest principiu este călcat în picioare, violat și oropsit, prin atribuțiile pe care le are și prin faptele pe care le face primarul Nicușor Dan”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Pe cale de consecinţă, Tribunalul apreciază că motivele invocate de către pârât în refuzul de emitere a autorizaţiei de construire sunt neîntemeiate, ceea ce reprezintă în fapt un refuz nejustificat de eliberare a autorizaţiei de construire, deşi reclamanta (n.red. – Spitalul Sanador) a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru aceasta”

Extras din motivarea instanței de judecată

„Dintr-un resort total de neînțeles, primarul general Nicușor Dan a refuzat să emită autorizația”

Din păcate, amintește avocatul Radu Dinulescu, cazul „Sanador” nu este unul singular, existând și alte exemple care atestă acțiunile cel puțin paradoxale pe care le întreprinde Nicușor Dan la capitolul „dreptul la sănătate al populației”.

În cazul „Sanador”, Nicușor Dan a pierdut litigiul privind refuzat de a semna autorizația de construire, atât la fond, cât și la recurs.

Sunt multe cazuri, de la Spitalul Grigore Alexandrescu – care nu obținea un biet aviz pentru a demola o veche structură care stătea să cadă și pentru a moderniza respectiva secție -, de la noua secție a Spitalului Universitar, unde se pierd bani europeni pentru că Nicușor Dan a considerat că parcarea betonată este spațiu verde.

Trebuie reamintit atacul asupra PUZ Sector 2, care prevedea modernizarea spitalelor Fundeni, C.C. Iliescu și altele asemenea.

Sanador, cel mai mare spital privat din România, vrea să facă o investiție extrem de importantă, o secție de tratare a bolilor oncologice, cu cea mai modernă aparatură, o investiție de peste 20 de milioane de euro, pentru a cărei autorizație de construire s-au luat absolut toate avizele. Dintr-un resort total de neînțeles, primarul general Nicușor Dan a refuzat să o emită. Fără niciun fel de explicație”, a adăugat avocatul.

  • Spitalul Sanador a obținut, în anul 2019, Certificatul de Urbanism nr. 1560/1730877, care a fost prelungit până la data de 17.11.2021 și a inițiat demersurile necesare în vederea autorizării lucrărilor de construire privind extinderea clădirii destinate prestării serviciilor medicale conform Planului Urbanistic Zonal aprobat prin HCGMB nr. 254/15.12.2015, în conformitate cu Avizul Arhitectului Șef nr. 15/08.06.2015.
  • Spitalul Sanador a obținut toate avizele și acordurile menționate în cuprinsul Certificatului de Urbanism nr. 1560/1730877 din 18.11.2019, inclusiv avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare și a depus, în termenul de valabilitate al certificatului de urbanism, întreaga documentație la registratura Primăriei Municipiului București, în vederea obținerii unei autorizații de construire.

”În calitate de avocați, reprezentanți ai Spitalului Sanador, am intrat în instanță, acționând pentru obligația de a face, adică de a-l obliga instanța pe Nicușor Dan să emită această autorizație de construire. Am câștigat și în fondul litigiului, și în recurs”, a precizat avocatul Radu Dinulescu.

„Nicușor Dan vrea să respecte o lege, n-a menționat-o, presupun că este o lege din altă țară, în niciun caz din România”

Deși hotărârea judecătorească este definitivă din octombrie 2023, Nicușor Dan nu a emis nici până acum autorizația de construire cerută de Sanador, motiv pentru care s-a ajuns din nou în instanță. Judecătorii au considerat că a greșit și l-au amendat pe primarul general al Capitalei.

Cum decizia nu este definitivă, Nicușor Dan a contraatacat prin recurs, iar avocatul Radu Dinulescu precizează, în exclusivitate, că există un termen de judecată în aproximativ două săptămâni.

Cu hotărârea judecătorească definitivă, în exercitarea acestui drept al Spitalului Sanador de a construi, nu am vrut să solicităm despăgubiri, care ar fi fost plătite tot din bugetul Municipiului București, și am cerut primarului general să respecte, conform Constituției României, hotărârea judecătorească.

Ce a făcut Nicușor Dan? Ne-a trimis un răspuns că nu are de gând să semneze autorizația de construire nici dacă are o hotărâre definitivă și executorie. A spus că el vrea să respecte o lege, n-a menționat-o, presupun că este o lege din altă țară, în niciun caz din România.

Am cerut instanței să-l amendeze, așa cum spune chiar legea contenciosului. Instanța i-a dat o amendă, Nicușor Dan a atacat-o cu recurs, ne vom judeca pe recurs în maxim două săptămâni.

Nicușor Dan a fost interpelat de toți consilierii generali cu privire la acest caz și și-a menținut punctul de vedere, anume că va semna autorizația de construire, dar după ce pierde și recursul.

Nicușor Dan nu ține cont, sub nicio formă, de drepturile bolnavilor de cancer, așa cum a făcut, dacă vă aduceți aminte, cu imobilul din Sectorul 5 al Capitalei, unde o fetiță îi spunea în față că ea vrea să îi aducă Moș Crăciun curent electric. Nicușor Dan nu dorea să semneze un certificat de urbanism pentru branșarea la curent a acelei clădiri”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Tribunalul București: „Dispune aplicarea unei amenzi de 20% din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere”

Avocatul Dinulescu a precizat că, din nou, vor fi plătiți bani publici pentru blocajele lui Nicușor Dan, numai că, de data aceasta, primarul general al Capitalei luptă, din nefericire, împotriva bolnavilor de cancer.

„Răutatea pe care Nicușor Dan o promovează împotriva bolnavilor de cancer, aceasta este problema, nu e lupta lui Nicușor Dan împotriva Sanador. Despre asta vorbim. Va face recurs, dar nu are nicio șansă, ca să scape de acest litigiu trebuie să vină cu autorizația de construire semnată, se supune și unei plângeri penale în același timp”, spunea avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, în luna ianuarie a acestui an.

În data de 29 ianuarie 2024, judecătorii de la Tribunalul București au decis că primarul general Nicușor Dan trebuie „pedepsit financiar” pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească definitivă.

Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune aplicarea unei amenzi de 20% din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Acordă reclamantei penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de 3 luni, socotit de la data comunicării hotărârii privind stabilirea amenzii. Ia act că părţile vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, potrivit deciziei de la Tribunalul București

Hotărârea, nefiind definitivă, a fost atacată cu recurs de primarul Nicușor Dan, în 1 aprilie 2024, și are primul termen de judecată în 5 iunie, la Curtea de Apel București.


CITEȘTE ȘI:

„Satisfacția intelectuală” și blocajele lui Nicușor Dan costă Capitala MILIOANE € din bani publici. „Falsul pretext al apărării unor terenuri private”

Nicușor Dan ATACĂ Parlamentul în problema spațiilor verzi: „Acțiune meschină şi nocivă” / Avocat: „E NEOMARXIST, încalcă dreptul la proprietate”

Nicușor Dan a BLOCAT Capitala la nivelul urbanismului, dar dă vina pe „moștenirea” Gabrielei Firea. Cifrele seci îl contrazic – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Nicușor Dan, un FALS apărător al spațiilor verzi? „A promovat o reală confuzie! Încearcă, disperat, să mascheze neputința administrației sale”

Stradă de EV MEDIU în Bucureștiul administrat de Nicușor Dan. „Edilul stă până la 8 ore în instanță, 3 zile pe săptămână, nu dezvoltă infrastructura”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Dulceață de vișine și rubarbă. Delicatesă pentru zilele toride de vară
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
×