• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Agenția Standard&Poor’s, UMILITĂ de investitori. La ce dobânzi s-a împrumutat Franța după ce a fost retrogradată

Agenția Standard&Poor’s, UMILITĂ de investitori. La ce dobânzi s-a împrumutat Franța după ce a fost retrogradată
Franța a vândut luni titluri de trezorerie în valore de 8,6 miliarde euro, la un randament în scădere ușoară, după ce vineri a pierdut ratingul maxim "AAA"

Franța a vândut luni titluri de trezorerie în valore de 8,6 miliarde euro, la un randament în scădere ușoară, după ce vineri a pierdut ratingul maxim „AAA”, situație apropiată de evoluția titlurilor de trezorerie americane după ce SUA au pierdut calificativul maxim în august.

Agenția franceză pentru administrarea datoriei a vândut titluri pe termen scurt în valoare de 8,6 miliarde de euro, aproape de limita maximă a intervalului 7,4-8,7 miliarde de euro vizat, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Licitația a atras o crere solidă la prima emisiune după retrogradarea țării de către Standard&Poor’s (S&P) de la „AAA” la „AA+”. Ratingul pentru datoria țării pe termen lung a fost însă confirmat de S&P la „A-1+”.

Franța a vândut titluri în valoare de 4,5 miliarde de euro pe 12 săptămâni, la un randament de 0,165%, aproape neschimbat față de 0,166% la ultima licitație de lunea trecută.

De asemenea, statul a vândut titluri pe 25 de săptămâni în valoare de 2,2 miliarde de euro, la un randament de 0,281%, față de 0,286% la licitația precedentă.

Agenția pentru administrarea datoriei a atras și 1,9 miliarde de euro prin titluri la 51 de săptămâni, la un randament de 0,406%, în scădere de la 0,454%.

Cererea din partea investitorilor a depășit de două ori oferta pentru toate cele trei tipuri de titluri.

În august, investitorii au ignorat o decizie istorică a S&P de a retrograda pentru prima dată SUA de la nivelul maxim „AAA” la „AA+”, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale a coborât la un minim record de 1,6714%.

Spre deosebire de Franța, SUA este cea mai mare economie a lumii, iar Rezerva Federală poate și este pregătită să tipărească bani pentru plata datoriilor.

Inchide