FERMITATE | Care este mesajul transmis de premierul Orban sectorului agroalimentar românesc. „Să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”

FERMITATE | Care este mesajul transmis de premierul Orban sectorului agroalimentar românesc. „Să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”
Publicat: 27/03/2020, 07:23
Actualizat: 07/04/2021, 02:43

Domeniul agriculturii poate crește, inclusiv în această perioadă dificilă generată de criza pandemiei de COVID-19, în condițiile în care sunt gândite mecanisme de finanțare, proceduri de valorificare mai simplificate, precum și stimularea procesării materiei prime și a zootehniei, pentru că „va fi loc pe piaţă” și pentru a asigura „şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”, i-a transmis premierul Ludovic Orban ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros.

„Va fi loc pe piaţă, este clar că aici avem un potenţial de dezvoltare pe care va trebui să-l valorificăm, pentru că este important pentru economia de ansamblu, pentru că, probabil, alte domenii îşi vor reveni un pic mai greu, iar aici, în domeniul agriculturii, se poate creşte, se poate fructifica potenţialul, aici trebuie gândite simplificări, trebuie gândite mecanisme de finanţare, trebuie să gândim proceduri de valorificare mai simplificate, chiar un echilibru între participarea la a câştiga pe lanţul de producţie al producătorului, procesatorului, de asemenea, stimularea procesării şi a zootehniei, care sunt în mod evident extrem de importante pentru că aici şi stăm prost – 30% pe porc, 55% pe pasăre – adică avem potenţial de creştere, care este conferit chiar şi numai de piaţa internă”, a afirmat Orban în ședința de Guvern de joi, 27 martie 2020.

În plus, prim-ministrul în exercițiu i-a solicitat șefului de la Agricultură să realizeze o analiză serioasă a situaţiei din agricultură, pentru a vedea care sunt oportunităţile şi cum pot fi acestea fructificate.

„Agricultura reprezintă clar un domeniu cu un potenţial de dezvoltare. Vă solicit să faceţi o analiză foarte serioasă a situaţiei, să vedem ce oportunităţi avem şi cum fructificăm aceste oportunităţi. Ştim foarte bine că, din păcate, noi nu acoperim nici consumul intern pe foarte multe categorii de produse şi aici cred că trebuie gândite pârghii de stimulare economică a companiilor, a fermierilor, a procesatorilor, astfel încât să creştem producţia şi implicit să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”, mai spune Ludovic Orban.

La rândul său, ministrul de resort a răspuns că ministerul pe care îl conduce, acţionează pe două direcții. În primă instanță este vorba de monitorizarea zilnică a preţurilor, iar în al doilea rând prin legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii.

„Zilnic monitorizăm preţurile la raft prin toţi oamenii noştri pe care îi avem în judeţe, pe de o parte, iar pe de altă parte ţinem legătura cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ, producători, procesatori şi comercianţi şi mai ales relaţiile dintre ei, mai ales că în această perioadă este foarte înţelept să înţeleagă şi ei, pentru că toţi trebuie să treacă prin această criză şi nimeni nu trebuie să piardă”, a afirmat Oros.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, deocamdată, agricultura şi industria alimentară funcţionează, dar atunci când va fi nevoie, va interveni prin măsuri de sprijin şi scheme de ajutor de stat ca să încurajeze acele sectoare deficitare.

„Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând şi evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari şi mai ales partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse.

Sigur, noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm acele sectoare”, a conchis ministrul Agriculturii.

Deficit de balanță comercială

Anul trecut, țara noastră înregistra un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018, când s-a cifrat la 1,133 miliarde de euro.

În ceea ce privește importurile de carne de porc, acestea s-au majorat în 2019 din punct de vedere valoric faţă de 2018, în condiţiile în care din punct de vedere cantitativ au scăzut uşor, ocupând însă în continuare prima poziţie în topul produselor aduse de pe piaţa externă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 au fost importate 288.417 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 629,5 milioane de euro, în timp ce anul anterior s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 294.007 tone, în valoare de 519,2 milioane de euro.

Cu privire la exporturi, România continuă să obţină cele mai mari venituri din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2019 porumbul, cu 1,243 miliarde de euro pentru o cantitate de 6,767 milioane de tone.

În urmă cu doi ani, România a contabilizat exporturi în cantitate de 4,68 milioane tone de porumb, cu o valoare de 876,5 milioane de euro.

Sursă foto: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”