ANRE a deschis o investigație împotriva a 26 de companii din energie pentru manipularea pieței

Publicat: 29 09. 2021, 20:44
Dumitru Chiriță, președintele ANRE. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că a pornit o investigație cu privire la 26 de companii, suspectate de manipularea pieții.

Aceste companii ar putea primi amenzi cuprinse între 5 și 10% din cifra de afaceri dacă se va dovedi că sunt vinovate de această acuzație, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE, citat de ziare.com.

Oficialul a făcut această declarație în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind creșterea prețurilor la energie.

„Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte”, a declarat Dumitru Chiriță.

Chiriță: Amenzile de până acum au fost simbolice

Acesta spune că amenzile de până acum au fost unele simbolice, dar de acum înainte, ANRE va aplica legea care prevede amenzi între 5 și 10% din cifra de afaceri.

„Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a mai spus el.

Chiriță a mai adăugat că toate aceste date au caracter confidenţial şi le va pune la dispoziţie doar comisiei de anchetă.

Vicepreședinte ANRE: Va mai exista un val de scumpiri

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, a lansat un avertisment în ceea ce privește prețurile la gaze naturale și energie electrică.

Zoltan Nagy-Bege le-a recomandat clienţilor casnici ca cei care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să semneze în lunile noiembrie sau decembrie noul contract, deoarece este posibil ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022.

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că românii sunt pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ritmul crescut al numărului de clienţi de electricitate care au trecut la piaţa concurenţială de la începutul anului şi până în prezent.