Vicepreședinte ANRE: Va mai exista un val de scumpiri | Care sunt recomandările instituției pentru consumatorii de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială

Vicepreședinte ANRE: Va mai exista un val de scumpiri | Care sunt recomandările instituției pentru consumatorii de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială
Publicat: 24/09/2021, 09:33
Actualizat: 24/09/2021, 09:38

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, a emis un avertisment în ceea ce privește prețurile la gaze naturale și energie electrică. Zoltan Nagy-Bege le-a recomandat clienţilor casnici ca cei care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să semneze în lunile noiembrie sau decembrie noul contract, deoarece este posibil ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022.

„Este o informaţie importantă: va mai exista un val (de scumpiri în energie, n.r.); momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie. Clienţii vor primi notificări în lunile noiembrie şi decembrie cu privire la preţul care se va aplica în semestrul I al anului 2022. Este foarte important: momentan, aceste preţuri de serviciu universal care se aplică pentru aceşti clienţi pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piaţă, nu prea există preţuri mai bune. Dar este de aşteptat ca aceste preţuri să crească de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru aceşti consumatori este să fie foarte atenţi la notificările pe care le vor primi în noiembrie şi decembrie, să facă atunci comparaţia cu ofertele care vor fi disponibile în piaţă pentru perioada de după 1 ianuarie şi să facă o alegere în acel moment”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unei dezbateri.

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că românii sunt pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ritmul crescut al numărului de clienţi de electricitate care au trecut la piaţa concurenţială de la începutul anului şi până în prezent.

„La sfârşitul anului 2020, de fapt la 1 ianuarie (2021 n.r.), în momentul în care s-au eliminat preţurile reglementate, la piaţa de energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, aproape 3 milioane deja erau în piaţa concurenţială. Deci aşa am început anul, cu 3 milioane în piaţa concurenţială şi 6 milioane în serviciul universal. În 8 luni, peste 2,1 milioane de clienţi au trecut în piaţa concurenţială. Nu este absolut deloc puţin, este foarte mult, este o cifră extraordinar de mare şi nu cred că există vreo altă ţară membră a UE care în mai puţin de 9 luni să ajungă la peste 57% din clienţi să fie în piaţa concurenţială. Cred că suntem campioni la acest capitol. Şi dacă ne gândim că în 8 luni avem 150-160 de zile lucrătoare, timp în care s-au operat peste 2 milioane de noi contracte, cred că şi la nivelul furnizorilor a fost un efort”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă din 15 septembrie că se vor acorda compensații pentru facturile la gaze din 2,3 milioane de gospodării.

”Vizăm 2.326.351 de gospodării din 3.600.000. Avem alte tranșe. Adică avem consumatori care raportează un consum anual:

  • de la 100 la 300 de m3 (garsonieră)
  • de la 300 și 600 m3 (apartament 2 camere)
  • de la 600 și 900 de m3 (apartament cu 3 camere)
  • de la 900 și 1100 m3 (apartament cu 4 camere cu suprafață de până în 1000 m3)
  • de la 1100 la 1200 m3 (apartament cu 4 camere sau casă individuală)

Pentru aceste categorii de români, cu venituri (spunem noi) până în zona medie, se va acorda compensație în sumă fixă de 25% din valoarea facturii.

Funizorii, atât la gaze cât și la energie electrică, vor trece acest discount diferențiat în factură. Vor întocmi niște borderouri. Pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite. Și sumele li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri sau românii să se ducă după vreo adeverință”, a spus Popescu.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii