Coaliția guvernamentală din Germania intenționează să aloce 12 miliarde de euro pentru stimularea sectoarelor industriale

Publicat: 09 11. 2023, 14:02

Coaliția guvernamentală din Germania a ajuns la un acord privind susținerea activităților industriale, în contextul prețurilor mari la energie, planul urmând să conțină stimulente de aproximativ 12 miliarde de euro în următorul an.

Acordul este rezultatul negocierilor între cancelarul Olaf Scholz, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), ministrul Economiei, Robert Habeck, din cadrul Alianței ’90/Verzi, și Christian Lindner, ministru al Finanțelor și liderul Partidului Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta).

Planul conține stimulente pentru activitățile industriale, inclusiv facilități în privința prețului la energie, având valoarea de 12 miliarde de euro, pentru următoarele 12 luni, afirmă, sub protecția anonimatului, oficiali guvernamentali de la Berlin citați de publicațiile Handelsblatt și Der Spiegel.

”Este o veste foarte bună pentru starea economiei Germaniei în aceste vremuri”, a notat cancelarul Olaf Scholz, conform unui proiect al declarației Guvernului de la Berlin.

Accizele impuse la prețul energiei ar urma să fie reduse masiv în 2024 și 2025, de la 2% la 0,05%, ceea ce va avantaja companiile. În plus, va fi modificat sistemul de compensare în domeniul energiei, iar 350 de companii care consumă intens electricitate vor beneficia de subvenții care să permită reducerea tarifelor. Alte 90 de companii care au consum extrem de mare de electricitate ar urma să beneficieze de un sistem denumit ”super-plafonarea” tarifelor.

Conform datelor Agenției Internaționale a Energiei, industria din Germania suportă tarife la electricitate de aproape trei ori mai mari decât companiile din Statele Unite și Canada.

Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene și fost premier al Italiei, a avertizat, miercuri, că Uniunea Europeană riscă să își piardă relevanța dacă nu aprofundează integrarea la nivel politic, exprimând preocupări și asupra erodării competitivității UE la nivel mondial. ”Fie Uniunea Europeană acționează prin coordonare și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă comună și o politică în domeniul apărării, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui la alt nivel în afara celui al pieței unice”, a declarat Mario Draghi la o conferință organizată de cotidianul Financial Times.

”Economia europeană și-a pierdut competitivitatea în ultimii peste 20 de ani, nu doar în raport cu Statele Unite și Japonia, ci și în comparație cu state precum Coreea de Sud și, bineînțeles, China. Am pierdut prezența și influența în multe sectoare tehnologice. Pentru a avea o economie capabilă să susțină o societate care îmbătrânește în ritmul pe care îl avem în Europa, trebuie să avem o productivitate mai mare. Trebuie să acționăm împreună în domeniul energiei, căci nu mergem nicăieri dacă plătim o energie de două sau de trei ori mai scumpă decât în alte părți ale lumii”, a atras atenția Mario Draghi.

Foto: Profimedia

Citește și:

Draghi cere aprofundarea integrării politice la nivelul UE / ”Modelul geopolitic pe care Europa se baza după al II-lea Război Mondial s-a încheiat”