Companiile aeriene profită din plin de dezastrul transportului terestru

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Companiile aeriene profită din plin de dezastrul transportului terestru
Dacă în vestul Europei nimeni nu mai circulă cu avionul pe distanțe mai mici de 400 km, în România companiile aviatice își dispută rutele interne, unele pe distanțe ridicol de mici.

Dacă în vestul Europei nimeni nu mai circulă cu avionul pedistanțe mai mici de 400 km, în România companiile aviatice îșidispută rutele interne, unele pe distanțe ridicol de mici.

Sunt operate curse chiar și de 300 km, la Bacău bunăoară, pe odistanță care, dacă infrastructura feroviară ar fi pusă la punct șis-ar putea circula cu 160 km/oră, așa cum prevăd standardeleeuropene, ar putea fi parcursă în numai trei ore și ceva. Ținândcont de faptul că aeroporturile sunt în afara orașului, trebuie săte prezinți cu o oră înainte de plecarea aeronavei și să suporțidisconfortul controlului antitero, niciunui european nu i-ar treceprin minte să aleagă calea aerului pentru o asemenea distanță.

Concurența europeană a trenului, inexistentă lanoi

Aproape nimeni nu mai circulă cu avionul între Paris și Londrade când s-a dat în funcțiune Eurotunelul. Trenurile circulă cu 250km/oră, gara Waterloo este chiar în centrul Londrei, iar aeroportulGatwick la vreo 60 km, drept pentru care avantajele transportuluiferoviar sunt evidente. În aceeași situație se află și relațiaParis – Bruxelles.

Numai că în România cei 302 km dintre București și Bacău suntparcurși în aproape cinci ore, ce-i drept, mult mai ieftin. Și încăeste vorba de un caz fericit. Până la Sibiu sunt numai 375 km, pecare însă trenurile îi parcurg în șase ore și jumătate, spredeosebire de avion, care ajunge la destinație în 50 de minute. ÎnEuropa Occidentală, timpul petrecut în tren ar fi de numai două oreși 20 de minute.

În unele situații, chiar și prețurile biletelor sunt comparabilela tren și la avion. Este cazul relației București – Timișoara (533km), pentru care un bilet de tren rapid costă 82 de lei, iar laBlue Air – 85 de lei. Cu trenul faci opt ore și jumătate, iar cuavionul – o oră și un sfert. Cu o infrastructură feroviarăperformantă, călătoria ar dura numai trei ore și 20 de minute.

Pentru a ajunge la Cluj Napoca (497 km) cu trenul îți trebuienouă ore și 73 de lei (rapid, clasa a doua), iar cu avionul – numai50 de minute și 106 lei, dacă biletul este cumpărat cu o săptămânăînainte. Până la Iași, distanța de 462 km este străbătută pe caleaferată în aproape șapte ore, contra sumei de 73 de lei. Cu Tarom,durata călătoriei scade la o oră și cinci minute, însă prețulbiletului este mai mult decât dublu – 174 de lei.

INFO PLUS:

Dezastru pe șosele și la CFR

Din totalul rețelei feroviare, 5.148 km, adică 38%, necesităreparații capitale, în aceeași situație aflându-se și 10.998 dincele 18.170 de poduri și podețe (60,53%), potrivit ultimelorstatistici oficiale. Nici la drumuri nu stăm mai bine, din momentce 70% din rețeaua de drumuri naționale necesită reparații.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide