Datoria greacă va fi redusă cu 100 de miliarde de euro grație renunțării de către bănci la aproximativ 50 la sută din creanțele lor, a anunțat joi președintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul unei conferințe de presă, relatează AFP.
Efortul băncilor „reprezintă 100 de miliarde de euro”, a declarat Sarkozy la încheierea summitului european care a durat zece ore și a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.
„Creditorii privați vor face un efort voluntar de 50 la sută”, ceea ce va permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, a explicat președintele francez.
Același efort va fi cerut băncilor grecești dar și altor bănci, a precizat el. „Am prevăzut că toate băncile vor fi tratate în aceleași condiții”.
Cancelarul german Angela „Merkel și cu mine am discutat cu reprezentanții bancherilor, nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17” membri ai zonei euro. „Ei înșiși au reflectat și au fost de acord”, a declarat Sarkozy.
Valoarea „pierderii” băncilor era ultimul mare punct de blocaj în negocierile pentru finalizarea unui plan de răspuns al zonei euro la riscul de propagare a crizei datoriilor.
Acordul final include consolidarea Fondului de salvare financiară (FESF) și un program de recapitalizare a băncilor pentru a le permite acestora să își amortizeze pierderile din datoria greacă.
Sarkozy: Capacitatea financiară a fondului de criză va fi crescută la 1.000 de miliarde de euro
Capacitatea financiară a fondului de urgență, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, va fi crescută la 1.000 de miliarde de euro, a declarat președintele francez Nicolas Sarkozy la încheierea unui summit european la Bruxelles în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.
El a salutat, de asemenea, faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) se află „în spatele deciziilor care au fost luate”, după declarațiile de miercuri ale viitorului președinte al institutului monetar, italianul Mario Draghi.
Angela Merkel: Zona euro a fost „la înălțimea așteptărilor” și „a făcut ce trebuia făcut pentru euro”
Zona euro a fost „la înălțimea așteptărilor” și „a făcut ceea ce trebuia făcut pentru euro”, după ce liderii europeni au ajuns la un acord privind un amplu plan de luptă împotriva crizei datoriilor, a apreciat joi cancelarul german, Angela Merkel, la încheierea summitului UE, relatează AFP.
„Cred că am putut fi la înălțimea așterptărilor și că am făcut ceea ce trebuia făcut” pentru euro, a spus ea, reamintind însă și divergențele existente înaintea summitului între statele membre ale zonei euro.
Țările zonei euro au ajuns joi dimineață la un acord privind liniile principale ale unui plan anticriză, care prevede o reducere importantă a datoriilor Greciei și mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a împiedica efectele de contagiune.
„A fost încheiat un acord privind un program global”, a anunțat președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, joi dimineață, după aproape zece ore de discuții între liderii europeni.
Ce spune Giorgios Papandreou despre acordul UE:
Țările din zona euro vor adopta „reguli de aur” bugetare până la sfârșitul anului 2012
Țările din zona euro au anunțat joi că intenționează să adopte, până la sfârșitul anului 2012, „reguli de aur” bugetare, pentru a include în legislațiile naționale obiectivul unei reveniri la situația de echilibru în finanțele publice, potrivit comunicatului final al summitului UE, citat de AFP.
Printre măsurile prevăzute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figurează „adoptarea, în fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care să transpună Pactul de stabilitate și creștere în legislație, de preferință la nivel constituțional sau echivalent, până la sfârșitul anului 2012”, afirmă textul adoptat la încheierea summitului de la Bruxelles.
Vezi aici și alte măsuri: