HUAWEI dă România în judecată. Cearta a pornit de la tehnologia 5G

Publicat: 09 04. 2024, 20:31
Actualizat: 09 04. 2024, 20:32

This browser does not support the video element.

Huawei Technologies -S.R.L., Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Technologies Co., Ltd a solicitat statul român să obțină avizarea obținerii autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G.

5G și spionajul chinez

Pe 21 februarie 2024, guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu a respins solicitarea din cauza riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.

Acum, compania chineză dă în judecată statul român și cere anularea hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 35 din 21 februarie 2004.

Telefon Huawei. Sursa Foto: Shutterstock

Huawei dă România în judecată

Compania chineză producătoare de telefoane l-a chemat în judecată pe premierul Marcel Ciolacu, pe ministrul Digitalizării Ivan Bogdan-Gruia și Consiliul Suprem de Apărare a Țării.  Premierul și-a motivat decizia de pe data de 21 februarie pentru că România este angajată să respecte obligațiile asumate „în cadrul cooperării la nivelul Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale”.

În ultimii ani, mai multe guverne occidentale au introdus restricții pentru Huawei. Administrația Trump a fost primul guvern din spațiul euro-atlantic care a impus restricții împotriva produselor companiei chineze, încercând să „înfometeze compania de componente esențiale” și  întrerupând orice acces la tehnologia americană.

Președintele american a susținut că echipamentul chinezesc importat în Statele Unite „spionează” populația americană și distribuie informații vitale către regimul comunist de la Beijing.

Țările europene vs Huawei

Huawei are conflicte cu mai multe state europene.  În 2019, guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a fost presat de președintele Donald Trump să nu-i permită îi permite companiei  să participe la dezvoltarea rețelei 5G.  Recent, o asociație de semiconductori din SUA acuză compania chineză că a achiziționat cel puțin două fabrici și construiește alte trei în secret pentru a ocoli sancțiunile.

Germania ia în considerare interzicerea echipamentelor chinezești în rețelele sale 5G după ce ministerul de Interne a propus măsuri care ar obliga operatorii locali de telecomunicații să elimine componentele critice de la furnizorii chinezi.

Marea Britanie a decis că tehnologia Huawei trebuie să fie eliminată din rețelele publice 5G din Marea Britanie până la finalul anului 2027.

Citește și: VIDEO | Au desfăcut noul smartphone Huawei Mate 60 Pro și au rămas perplecși. Sunt elemente care NU trebuiau să fie acolo