Donald Trump, acuzat că a generat profituri de un miliard de dolari prin fraude / Fostul președinte consideră „farsă” procesul din New York

Publicat: 02 10. 2023, 21:52
Actualizat: 02 10. 2023, 21:58

Procurorii din New York au acuzat luni, în cursul procesului intentat Organizației Trump, că grupul a generat peste un miliard de dolari prin declarații false despre valoarea activelor făcute de fostul președinte Donald Trump, care a catalogat procesul drept ”farsă”.

Procesul din Manhattan se referă la acuzațiile procurorului statului New York, Letitia James, că Donald Trump, fost președinte și favorit pentru a fi candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidențial din 2024, ar fi modificat valoarea activelor companiile sale în perioada 2011-2021, pentru a obține credite bancare favorabile și prime de asigurare mai mici.

Procurorul Letitia James cere aplicarea unei amenzi de cel puțin 250 de milioane de dolari Organizației Trump, care administrează companiile familiei fostului președinte. De asemenea, procurorii cer interdicții privind activități de afaceri în statul New York pentru Donald Trump și pentru fiii săi Donald Trump jr. și Eric Trump, precum și restricții imobiliare timp de cinci ani.

Prezent în instanță, Donald Trump a asistat la acuzațiile formulate de unul dintre procurori, Kevin Wallace. Acesta a descris declarațiile făcute de Trump despre activele sale ca fiind ”inexacte”. ”Nu este vorba despre lucruri care se întâmplă în mod normal, iar părțile nu au astfel de relații contractuale în general. Aceste delicte nu sunt fără victime”, a afirmat Kevin Wallace.

Procurorii îl acuză pe Trump că și-a supraevaluat activele, inclusiv valoarea apartamentului din Turnul Trump din Manhattan, a reședinței sale din Mar-a-Lago (Florida) și ale altor proprietăți, cu aproximativ 2,2 miliarde de dolari, generând prin diverse mecanisme financiare profituri de aproximativ un miliard de dolari.

Christopher Kise, unul dintre avocații lui Trump, a afirmat că registrele contabile ale fostului președinte și ale Organizației Trump sunt perfect legale. ”Este vorba de unul dintre cele mai de succes branduri din lume și a făcut o avere prin investiții imobiliare. Nu a existat nici intenție de a comite fraude, nu a fost nimic ilegal, nicio restanță, nicio încălcare a legii, nu sunt datorii la bănci, nu sunt profituri incorecte și nu sunt victime”, a argumentat avocatul Christopher Kise, citat de agenția Reuters.

Cu puțin timp înaintea procesului, Donald Trump a denunțat o nouă ”farsă” a justiției. ”Este o farsă, este continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare. Avem o companie extraordinară, am construit o companie extraordinară și deținem unele dintre cele mai mari active imobiliare din lume. Iar acum trebuie să apar în fața unui judecător corupt”, a acuzat Trump.

Procesul civil este coordonat de judecătorul Arthur Engoron, care va asculta dovezile fără niciun juriu. Acum, cazul se referă la stabilirea sancțiunilor pentru Trump, pentru fiii săi adulți și pentru zece companii, după ce judecătorul a stabilit deja săptămâna trecută că probabil au fost comise fraude.

Foto: Profimedia

Citește și:

UPDATE | Donald Trump merge la judecată. Începe procesul de fraudă civilă împotriva Organizației Trump. „Are de-a face cu ingerința electorală”