Economia Germaniei a scăzut cu doar 0,1%, iar tendințele indică relansarea activităților

Publicat: 30 10. 2023, 14:59

Economia Germaniei a avut o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea, mai mică decât se așteptau specialiștii, iar datele privind situația economică generală par să indice relansarea activităților spre sfârșitul anului și în cursul anului viitor.

Datele oficiale pe trimestrul al treilea, prezentate de Oficiul Federal pentru Statistică, indică o scădere a PIB-ului de doar 0,1%, deși analizele principalelor institute economice anticipau o contracție de 0,4%.

În primul trimestru din 2023, economia Germaniei stagnase (0,0%), iar în trimestrul al doilea avusese o creștere de 0,1%.

Noile date indică potențiala îmbunătățire a activităților economice în Germania, iar în ultimul trimestru al anului ar putea apărea o creștere de 0,2%, potrivit publicației Handelsblatt.

Specialiștii se așteaptă ca economia Germaniei să se relanseze într-un ritm trimestrial de 0,5%-0,6% în 2024, cu o creștere anuală de 1,3%, urmată în 2025 de o evoluție de 1,5%.

”Economia germană începe să vadă lumina de la capătul tunelului”, afirmă economistul Klaus Wohlrabe, de la Institutul pentru Studii Economice (IfO).

Producția industrială pare să se stabilizeze și să intre într-un ritm pozitiv, în condițiile unei creșteri medii de 4,9% în ultimele trei luni, pe fondul relansării schimburilor comerciale cu principalii parteneri, China și Statele Unite.

Inflația a scăzut semnificativ în Germania în ultimele luni, fiind în septembrie la nivelul de 4,5%, cel mai mic de când Rusia a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022.

Deocamdată, nu există semnale în sensul creșterii consumului, dar analiștii se așteaptă la îmbunătățirea situației. ”Pe măsură ce scade inflația, poziția consumatorilor se va îmbunătăți”, arată o analiză a grupului financiar NordLB.

”Grație creșterii salariilor, vor fi disponibile în mod real venituri suplimentare în 2024, ceea ce ar putea stimula consumul, mai devreme sau mai târziu”, explică Fritzi Köhler-Geib, economist-șef al grupului bancar KfW.

Liderii statelor din zona euro au admis, cu ocazia summitului desfășurat săptămâna trecută, că activitățile economice încetinesc, în contextul diverselor crize internaționale, și au cerut intensificarea rezilienței la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin aprofundarea uniunii fiscale.

Banca Centrală Europeană (BCE) a întrerupt seria majorărilor dobânzii de referință, dar a semnalat continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, în eforturile de stabilizare a inflației. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul cu gigantul de la Moscova anul viitor