Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul cu gigantul de la Moscova anul viitor

Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul cu gigantul de la Moscova anul viitor
Publicat: 29/10/2023, 15:34

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean l gazelor ruseşti spre Europa, document care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, preluat de agenție EFE, relatează Agerpres.

Furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina a scăzut de la debutul războiului, care durează de 613 zile, dar, de anul viitor, acesta va fi sistată total.

„Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni”, a spus Alexey Chernyshev, pentru a explica de ce tranzitul nu a fost întrerupt încă.

O dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenţie şi nicio iniţiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.

Pe de altă parte, Alexey Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze şi are „planuri foarte ambiţioase” pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”.

Naftogaz a denunţat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internaţional de Arbitraj, susţinând că gigantul rus plăteşte mai puţin decât s-a stipulat în contract, după ce a redus, în mod unilateral, volumele de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean, arată sursa citată.

Câte gaze rusești importa UE

Înainte de invazie, în 2018, Gazprom a furnizat Europei peste 200 miliarde metri cubi de gaze, volum din care aproape 45%, respectiv 87 miliarde metri cubi, a fost livrat prin intermediul Ucrainei, ceea ce a dus la încasări de circa 3 miliarde dolari la bugetul de stat de la Kiev.

În 2021, UE a importat 83 % din gazele sale naturale, confirm Consiliului UE, De la invadarea Ucrainei de către Rusia, importurile de gaze din Rusia în UE au fost reduse în mod semnificativ. Această situație a fost compensată în principal de o creștere puternică a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), în special din SUA.

Analiştii citați de presa internațională în septembrie se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50 – 65 miloarde de metri cubi Europei şi Turciei în 2023, față de vârful din 2018.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto