Energy Now II Edition. Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie din Senat: „Este nevoie de predictibilitate, este nevoie de semnale către piețele de capital”

Publicat: 19 03. 2021, 20:41
Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României

Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României, a subliniat, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de Gândul, de necesitatea dialogului pentru găsirea celor mai bune soluții legislative pentru rezolvarea problemelelor apărute în industriile importante, cu referire la actualele provocări în domeniul energiei, dar nu numai, și pentru asigurarea predictibilității legislative și a dezvoltării economice.

Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României, a detaliat, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, discuțiile purtate cu reprezentanții industriei în contextul dificultăților cu care se confruntă ca urmare a modificărilor legislative recente și în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

Antal Istvan-Lorant: „Noi credem într-un Parlament deschis”

„În momentul de față în piață la nivelul distribuitorilor există o problemă majoră care a fost generată de două legi, Legea 155/2020 și Legea 290/2020 care practic modifică legea cadru a energiei electrice și a gazelor naturale, Legea 123/2012. Prin aceste modificări apare obligativitatea distribuitorilor de a racorda gratuit consumatorii la rețelele de gaze naturale și energie electrică. Intenția acestor două legi este una bună, o susțin în continuare. Legile au intrat în vigoare – Legea 155 în iulie anul trecut, iar Legea 290 care modifică OUG 106 în noiembrie a intrat n vigoare, deci practic votat de Legislativul trecut, și prin aceste voturi Legislativul a arătat dorința și semnalul clar politic cum că în România trebuie să se rezolve problema racordărilor populației, dar admit că aceste două modificări a Legii 123 au ridicat câteva probleme majore care trebuiesc analizate”, a spus președintele comisiei de energie din Senat.

O întâlnire cu distribuitorii a avut loc chiar săptămâna trecută, la invitația comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, a spus Antal Istvan-Lorant. „I-am invitat pe toți distribuitorii, reprezentanți au acestei industrii, la masa dialogului, unde am încercat să fim cât mai punctuali, cât mai la obiectiv, fără neapărat declarații politice și să încercăm o rezolvare cât mai rapidă a acestor probleme apărute în industrie, unde am spus foarte clar că noi credem într-un Parlament deschis către reprezentanții domeniilor importante din România și noi credem într-un Parlament în care parlamentarii nu trebuie să cunoască sau să se și priceapă la și de toate, ci trebuie să inițieze comunicare, dialog și să meargă spre reprezentanții industriilor, unde prin comunicare să găsim soluții viabile pentru această industrie”, a spus membrul Legislativului.

Vot favorabil pentru ridicarea interdicției de listare a companiilor de stat

Antal Istvan-Lorant a subliniat că actuala Coaliție are de rezolvat probleme care persistă de 30 de ani. „Din păcate multe probleme nu au fost rezolvate care nu s-au rezolvat în 30 de ani în ceea ce privește capacitățile de producție, în ceea ce privește capacitățile de transport a gazelor naturale, a energiei electrice și acum practic suntem la un moment de cotitură, în sensul că acest Parlament, această coaliție, acest Guvern are în sarcină de a rezolva probleme care persistă de ani buni și în așa fel să rezolve aceste probleme încât să nu genereze nici perturbații majore în industrie”, a declarat Antal Istvan-Lorant.

„Da, este nevoie de predictibilitate, este nevoie de semnale către piețele de capital, către statele membre”, a subliniat președintele Comisiei de energie din Senat.

În acest context, Antal Istvan-Lorant el a precizat că, săptămâna aceasta, comisiile de specialitate din Parlament au dat un raport favorabil pentru proiectul de lege adoptat de guvern pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică (PL Legea 25/2021), prin care se care ridică interdicția pentru companiile de stat ca, timp de doi ani, să poată să fie listate sau vândute. „Noi am ridicat această interdicție care dă posibilitatea Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, ca să optimizeze, să înceapă un proces de regândire în ceea ce privește acele companii care au probleme sau acele companii, prin capitalizarea cărora putem ajuta sau să atragem surse pentru domeniul energetic, pentru investiții mai importante”, a declarat Antal Istvan-Lorant.

Stadiul legii off-shore. „Coaliția și-a asumat exploatările din Marea Neagră”

În privința traseului Legii off-shore, președintele Comisiei pentru Energie din Senat s-a abținut să analizeze vechea formă a documentului și a dat în același timp asigurări că, „prin programul de guvernare, coaliția și-a asumat exploatările din Marea Neagră și și-a asumat că într-adevăr această posibilitate pentru România, preocuparea pentru aceste zăcăminte și exploatarea acestor zăcăminte, reprezintă o prioritate pentru România și pentru acest Guvern”.

Ministrul Virgil Popescu a declarat, în cadrul evenimentului Gândul, că Legea off-shore va fi asumată de coaliția guvernamentală, în Parlament, nu de către Guvern. „Îmi doresc ca, pe lângă voturile coaliției, în urma asumării unui viitor proiect de lege de modificare a vechii legi off-shore, să adăugăm mai multe voturi, să se adauge coaliției și voturi de la alte partide politice, pentru că nu mai îmi doresc să repetăm greșelie adoptării legii off-shore, care a fost întoarsă, sucită, răsucită și modificată și până la urmă uitați că, din cauza ei și a Ordonanței 114, practic extracția de gaze din Marea Neagră a întârziat”, a spus ministrul Virgil Popescu, la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL. Ministrul Energiei a avansat anul 2025, mai degrabă decât 2024, că ar fi ținta normală pentru a extrage gaze naturale  din perimetrul Neptun Deep.

„Cum a spus și domnul ministru, într-adevăr 2024 este poimâine și trebuie să acționăm în acest sens. Eu cred că coaliția – eu reprezint UDMR și nu pot să vorbesc în numele altor partide și nici nu fac un obicei din acesta – dar pot să spun că și anul trecut am avut declarații foarte clare în privința necestății exploatărilor din Marea Neagră și noi credem că trebuie să susținem astfl de demersuri pentru că România are envoie de aceste resurse”, a spus senatorul Antal Istvan-Lorant.

În acest context, președintele comisiei de energie din Senat și-a exprimat credința că, dacă reușim exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, atunci România are o șansă pentru o reindustrializare inteligentă. „Coaliția și-a asumat și se uită spre exploatările off-shore cu foarte mare atenție, și da, este în atributul nostru să încercăm urgentarea acestui proces”, a subliniat Antal Istvan-Lorant.

Un alt proiect legislativ care este așteptat în comisia de specialiatte este cel inițiat de Ministerul Muncii privind consumatorul vulnerabil, o altă problemă despre care Antal Istvan-Lorant spune că persistă de 30 de ani.

„O să urmărim cu mare atenție și și noi, la nivelul comisiei de specalitate, o să facem intervențiile necesare. Este nevoie de tranșarea pentru totdeauna a problemei consumatorului vulnerabil, trebuie acel indicator social de referință redefinit, recalculat, pus într-un cadru clar. Nici n-aș vrea să intru în speculații sau să arunc cu cifre. Așteptăm la Parlament, la Senat, acest proiect de lege și vom analiza și, dacă este nevoie, vom interveni asupra lui”, a conchis Antal Istvan-Lorant.

Invitații Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de Gândul au abordat tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.