„Energy Now II Edition”. Virgil Popescu, ministrul Energiei: Toți furnizorii de ultimă instanță au aplicat în facturi reducerea de la prețul de serviciu universal la prețul concurențial. / Controalele continuă

„Energy Now II Edition”. Virgil Popescu, ministrul Energiei: Toți furnizorii de ultimă instanță au aplicat în facturi reducerea de la prețul de serviciu universal la prețul concurențial. / Controalele continuă
Virgil Popescu, ministrul Energiei, invitat al Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”
Publicat: 19/03/2021, 10:40
Actualizat: 19/03/2021, 13:32

Toți furnizorii de energie electrică de ultimă instanță au aplicat reducerile asumate în facturi pentru clienții care au trecut pe piața de energie electrică liberalizată ulterior datei de ianuarie 2021, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, vineri, în direct online din studioul Gandul LIVE. Ministrul a vorbit în cadrul evenmentului și despre stadiul discuțiilor privind restructurarea CEO și CEH, dar și despre pașii pentru extragerea primei molecule de gazul din Marea Neagră.

Virgil Popescu, ministrul Energiei i-a avertizat pe furnizori că sunt în continuare supravegheați în privința respectării reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

Virgil Popescu: Liberalizarea pieței de energie electrică a pornit cu stândul, trebuie corectată

„Atât controalele ANRE, cât și controalele ANPC trebuie să continue și ele continuă și trebuie să știe furnizorii, că până la urmă de furnizori vorbim, să nu sunt singuri în piață, nu pot să impună clauze în contracte disproporționate, trebuie să știe că, dacă una oferă și alta scrie în contracte – pentru că și acesta a fost unul din aspectele semnalate de către ANPC în controlul care este în desfășurare, cineva, respectiv Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, are grijă, supraveghează, și intervine acolo unde este cazul”, a avertizat ministrul Energiei, la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată vineri în direct online din studioul Gandul LIVE.

„Cred că toți trebuie să ne asumăm rolul foarte în  serios și această liberalizare a pieței de energie electrică, chiar dacă a pornit așa, să zicem, cu stângul, trebuie corectată și trebuie să-și revină”, a precizat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a punctat și un aspect pozitiv, și anume că furnizorii de ultimă instanță au aplicat în facturi reducerea de la prețul de serviciu universal la prețul concurențial, după trecerea clienților pe piața liberalizată.

„Partea bună, să vedem și partea plină a paharului, este că, din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANRE, practic toți furnizorii care și-au asumat acel discount (reducere – n.r.), furnizorii de ultimă instanță, l-au acordat în factură și practic s-au ținut de cuvânt. Practic nu există în momentul de față, în luna februarie, facturi care să nu cuprindă discountul de la prețul de serviciu universal la prețul concurențial și acest lucru mă face să cred că există bună credință și că lucrurile vor intra în făgașul normal”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu: După aceste șase luni piața ușor, ușor se va așeza și prețurile se vor așeza

Ministrul Virgil Popescu a fost rugat să estimeze când vor avea românii prețul diminuat la care au visat odată cu liberalizarea pieței de enegie electrică. „În momentul în care oferta va fi mai mare decât cererea, atunci și prețul va scădea. Atâta timp cât în România există producție mai mică de energie electrică decât necesarul de consum, nu putem spune că avem o piață în care oferta este mai mare decât cererea”, a spus ministrul.

„Avem producători pe piață și furnizori care oferă prețuri mai mici decât anul trecut, ei există, capacitatea logistică și administraivă a acestora a părut la început – ușor, ușor o să-și revină – a părut ușor depășită de volumul mare de cereri de procesare și de aceea unii dintre furnizori au primit de la ANRE amenzi, pentru că nu și-au respectat acel termen de 21 de zile de procesare a cererilor de mutare de la un furnizor la altul. Dar eu sunt optimist că până la sfârșitul acestei perioade de tranziție, la sfârșitul acestor șase luni de zile de tranziție, foarte mulți români, poate chiar marea majoritate a românilor care doresc să treacă într-un preț concurențial vor avea această oportunitate. Și tot la fel de optimist sunt că după aceste șase luni piața ușor, ușor se va așeza și prețurile se vor așeza”, a spus ministrul Energiei.

ANRE a dat deja amenzi de peste 2 milioane de lei

Piața energiei de energie s-a liberalizat de la 1 ianuarie, iar clienții au putut de la acea dată să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

ANRE a prelungit ulterior până la 30 iunie termenul de tranziție  în care populația poate opta să treacă în pața concurențială. Astfel, până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Stadiul discuțiilor pentru restructurarea CEO și CEH

Ministrul Energiei a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie de pe teritoriul României. Anterior, ANRE a amendat, la începutul lunii martie, cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică.

Ministrul Virgil Popescu a detaliat și o parte a discuțiilor purtate cu reprezentanții europeni, pornind de la situația din Oltenia și de la Hunedoara, pentru a găsi soluții viabile pentru aceste zone, cât și planurile de restructurare ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) și Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

„Am avut discuții cu comisarii europeni, am avut o primă discuție cu comisarul Ferreira (Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme) pentru dezvoltare regională pentru a avea acele fonduri pentru tranziție justă, care trebuie operaționalizate, și aici cred că trebuie să ne grăbim, împreună cu autoritățile locale, să finalizăm acele planuri de tranziție justă la nivelul fiecări județ din cele șase care benefciază de acest lucru”, a spus Virgil Popescu.

„Am pus în discuție inclusiv acordarea unor bonusuri pentru investitorii care vor să investească ăn acele zone, să facă capacități de producție industrială în acea zonă, să poată absorbi forța de muncă și a fost foarte bine privită atât la nivelul comisarului Fereira, cât și la nivelul vicepreședintei Vestager (Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene n.r.). Practic, acele zone, veți vedea, vor beneficia de un bonus de ajutor de stat, adică intensitatea ajutorului de stat va fi mai mare în acele zone decât în alte zone care nu sunt prinse în planul de tranziție justă. Asta va duce, după părerea mea, un plus de investitori în acele zone”, a spus ministrul.

În privința Complexului Energetic Oltenia, ministrul a precizat că a avut discuții cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene n.r., privind demersurile referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia,

„Dânsa a primit propunerea de modicacare, în urma investigației, de modificare și ajustare a planului și a fost foarte bine primită această propunere, chia rni s-a spus că e un pas mare înainte. Evident ne uităm, până la aprobare, că fără cumpărarea certificatelor CO2 de de către Complexul Energetic Oltenia nu putem vorbi de plan de restructurare și ne uitm să ajutăm Complexul Energetic Oltenia să primească acest ajutor pentru achiziția certificatelor de Co2 ca să putem finaliza și planul de restructurare, poate s eîntinde mai mult decât aprilie și nu vrem să punem în pericol acest plan de restructurare și am avut discuție ieri cu primul ministru și a fost de acord”, a spus Virgul Popescu.

În privința Complexului Energetic Hunedoara, ministrul Energiei a dat asigurări că respectă promisiunile făcute. „Am propus încă o dată planul de separare Paroșeniul, cu cele patru mine, și Mintia, separat, și urmează să îl mai detaliem să îl trimitem la Comisie pentru un acord de principiu”, a spus ministrul.

„Știm ce avem de făcut pentru mine, ne uităm la statele membre, ne uităm la Germania, la Grecia, la Polonia și vrem să fim în linie cu statele care au producție de energie pe bază de cărbune, evident adaptat la nivelul cerințelor din România și în perioada următoare o să vedeți ce ne propunem pentru această producție de energie pe bază de cărbune”, a spus ministrul.

Noi pași pentru contrucția reactoarelor 3 și 4 și a retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă

Ministrul Virgil Popescu a vorbit cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, referitor la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala de la Cernavodă, cuprinsă în acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 și se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, semnat anul trecut, pentru care Comisia Europeană și-a dat acordul. Acordul a fost adoptat în 10 martie de Guvern, printr-un proiect de lege care a fost trimis în Parlament.

Ministrula precizat că în paralel se fac demersuri în consorțiul român – american – canadian – francez pentru a stabili modelul financiar pentru contrucția reactoarelor 3 și 4 și a retehnologizării Unității 1.

„În momentul de față, la nivelul Comisiei Europene se discută, pe lângă energie regenerabilă, hidrogen, tehnologii noi, se discută inclusiv despre aceste reactoare de tip nou, aceste reactoare modulare de tip SMR, deci practic România este în trend, este acolo unde trebuie să fie în interiorul Uniunii Europene și axa trans-atlantică discutând de tehnologiile noi în toate zonele de producere a energiei electrice”, a spus Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an

În privința contrucției centralei de ia Iernut, centrală cu ciclu combinat cu turbine pe gaz de la Iernt realizată de SNGN Romgaz, ministrul a precizat că în prezent se finalizează analiza unui terț independent privind stadiul lucrărilor.

„Din păcate, Iernutul nu este un model de urmat, Iernutul a pornit în 2016, trebuia să se termine în 2019, în februarie, a beneficiat de mai multe prelungiri”, a spus ministrul.

„Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a spus ministrul.

Stadiul tranziției pe gaz și strategia pentru producția de hidrogen

Ministrul a detaliat în conferința Gândul pașii pentru realizarea tranziției pe gaz, pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, și producția de hidrogen.

„Vorbim de gaz la Mintia, în Complexul Energetic Oltenia, unde scoatem din capacități de cărbune și le înlocuim cu capacități de producția a energiei electrice pe bazap de gaz natural. Vorbim de gaz, de asemenea, și la Paroșeni, acolo unde avem autorizație de mediu pe centrala de cărbune, dar vrem să mai dezvoltăm și o producere pe bază de gaze naturale”, a spus ministrul Virgil Popescu.

„Întreg conceptul pe care vrem să îl implementăm în România, și o să începem cu programul-pilot d ela Halânga, din județul meu din Mehedinți, o să avem centrală de producere a energiei electrice pe gaz, panouri fotovoltaice sau ferme eoliene și din această energie regenerabilă vom produce hidrogen. Există deja tehnologie avansată, există turbine care folosesc mixul gaz natural – hidrogen, deci practic acest hidrogen pe care îl producem în acel sit putem fie să îl folosim independent în altă zonă industrială, fie să-l reinjectăm înapoi și să îl folosim în amestec cu gazul natural, scăzând emisiile de CO2”, a spus Virgl Popescu.

Ministrul a spus că a prezentat programul, pe care vrea să îl replice în mai multe zone din țară, și la Comisia Europeană, care a părut interesată de el.

„Iar producția de hidrogen ne interesează și lucrăm la Ministerul Energiei și ne apucăm de Strategia pe hidrogen a României”, a subliniat Virgil Popescu.

Când va fi extrasă prima moleculă de gaz din Marea Neagră?

„Până la sfâșitul acestui an ar trebui la Black Sea Oil & Gas, firma care are perimetrul din nordul litoralului, practic să scoată prima moleculă de gaz din Marea Neagră, practic să avem prima producție off-shore de gaze naturale din Marea Neagră să fie injectată în sistemul național de transport. „Eu sunt optimist, lucrările sunt în grafic, am discutat și eu cu conducerea Black Sea Oil & Gas și mi-au spus că sunt în grafic și se așteaptă ca până la sfârșitul anului să înceapă practic extracția gazelor off-shore din Marea Neagră”, a spus ministrul Virgil Popescu.

„E adevărat, este vorba de un perimetru mai mic. Dacă vorbim de perimetrul Neprun Deep, care e deținut în momentul de față de Exxon și OMV Petrom, acolo, după cum știți, Exxon dorește să vândă, Romgazul lucrează în aceste momente la depunerea unei oferte, trebuie depusă până la sfârșitul acestei luni și sunt convins că va fi depusă”, a precizat Virgul Popescu, în cadrul evenimentului organizat de Gandul.ro.

„Dacă Romgaz va înainta oferta în timp util și cred că va face acest lucru și oferta va fi acceptată, atunci sigur că da, ne dorim ca Romgaz să fie partener cu 50% în consorțiul cu OMV Petrom pentru a extrage împreună gazele din Marea Neagră. Va fi un parteneriat foate frumos, să nu uităm că și OMV Petrom este tot o companie românească, Romgaz este tot companie românească, statul are și la OMV Petrom 20% acșiuni, e adevărat are 80% la Romgaz, dar este un consorțiu româno-român, evident și cu acționariat austriac, care ar putea să beneficieze de gaze românesști din Marea Neagră”, a spus ministrul.

În privința Legii off-shore, Virgil Popescu a subliniat că aceast va fi asumată de coaliția guvernamentală, în Parlament, nu de către Guvern. „Îmi doresc ca, pe lângă voturile coaliției, în urma asumării unui viitor proiect de lege de modificare a vechii legi off-shore, să adăugăm mai multe voturi, să se adauge coaliției și voturi de la alte partide politice, pentru că nu mai îmi doresc să repetăm greșelie adoptării legii off-shore, care a fost întoarsă, sucită, răsucită și modificată și până la urmă uitați că, din cauza ei șia ordonanței 114, practic extracția de gaze din Marea Neagră a întârziat”, a spus Virgil Popescu.

„Mai degrabă 2024, nu. 2025 ar fi ținta normală pentru a extrage gaze din perimetrul Neptun Deep”, estimează Virgil Popescu.

Bani pentru extinderea rețelelor. „37 – 38% din populație are acces la gaz natural, ceea ce este inadmisibil de mic”

Ministrul a vorbit și despre demersurile privind rețeua de transport și cea de distribuție, pentru ca gazul din Marea Neagră să ajungă la consumatori.

„În primul rând trebuie să ne asigurăm, și Transgaz a făcut acest lucru, ca gazul din Marea Negră extras din perimetrul Neptun Deep să intre în sistemul național de transport. Și din câte cunosc, Transgaz a pornit deja licitația și cred că are și o atribuire cu clauză suspensivă, dacă îmi aduc bine aminte, licitația conductei Tuzla – Podișor. Practic, de la Tuzla, acolo unde din larg vine pe continent, va pleca o conductă și va lega acea zonă de conducta BRUA. Apoi, prin conducta BRUA, parte a sistemului național de transport, el poate fi dus oriunde pe colțul țării, evident în zone unde există sistem național de transport”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului, Transgaz are în planul național de investiții al companiei extinderea rețelei naționale de transport în paralel cu extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale. „Pentru că da, avem aproape 37 – 38% acoperire, practiv 37 – 38% din populație are acces la gaz natural, ceea ce este inadmisibil de mic, iar în planul de guvernare avem practic bani, am început de anul trecut: 250 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului național de distribuție, urmează alte 600 de milioane prin PNRR. Evident că mai pot fi alocați bani prin mecanismul financiar european, vom găsi bani petru dezvolatrea rețelei de distribuție a gazului natural, în așa fel încât românii să aibă acces la această sursă de încâlzire”, a conchis Virgil Popescu.

Invitații Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” abordează tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”