EXCLUSIV VIDEO. ISC a încasat 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

Publicat: 02/12/2022, 18:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:53

Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a recunoscut, la GÂNDUL EXCLUSIV, că instituția are întârzieri la emiterea adeverințelor de confirmare a plăților cuvenite statului, dar promite că acestea vor fi reglate prin perfecționarea sistemelor informatice. Acest segment este unul dintre obiectivele de investiții ale instituției, care provin din cota de 0,6% din investițiile demarate în România.

Șeful ISC își face mea culpa, la GÂNDUL EXCLUSIV, și dă asigurări că va avea soluții.

„Într-adevăr avem niște întârzieri – dar prin implementarea sistemelor informatice, promit că se vor rezolva, în ceea ce înseamnă emiterea adeverințelor de confirmare a plăților și de confirmare a personalului care participă la recepție și așa mai departe. Într-adevăr, acolo este întârzierea și ne-o asumăm, pentru că, potrivit legii, orice investiție în baza unei autorizații de construire plătește către ISC 0,6, o sumă cumulată, din valoarea investiției”, a admis Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

În privința avizelor, Paul Racoviță subliniază că ISC nu se mai ocupă de avizarea lucrărilor la construcții deja ridicate.

„În prezent instituția nu dă niciun aviz. Până acum doi ani, într-adevăr se dădea un acord pentru intervențiile pe construcțiile existente, în baza unei expertize. S-a constatat ineficacitatea și ineficiența acestui acord, practic dădeam un aviz pe niște documente întocmite pe care nu puteam să le confruntăm cu fața locului și atunci era pur formal. Și atunci a fost scos”, a detaliat șeful ISC.

Câți bani merg la Ministerului Dezvoltării

Potrivit celor mai recente date agregate de instituție, până la data de 20 septembrie, totalul încasărilor era de 320 de milioane de lei.

Din acestea, raportul pe primul trimestru indica încasări de aproape 81,8 milioane de lei, în timp ce, pe tot anul trecut, totalul sumelor încasate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, reprezentând cotele de 0,1% respectiv 0,5% datorate potrivit prevederilor legale, a fost de 369,4 milioane de lei.

Nu toți banii rămân la ISC – care este organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor și care se autofinanțează și, mai mult, o bucată consistentă merge la instituția – mamă, respectiv Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Nu suntem chiar atât de bogați. Din cei 320 de milioane, sumele strict ale ISC sunt 175 de milioane de lei. 144 de milioane am dat la Ministerul Lucrărilor Publice, care se duc pe reglementări, investiții și așa mai departe. Problema e că, din cei 175 de milioane de lei încasați, avem plăți aferente personalului de aproape 64 de milioane și plăți cu funcționare, investiții, de aproape 14 milioane. Trebuie să subliniez că ISC are în proprietate toate sediile din țară în afară de Harghita, unde stăm în chirie”, a explicat inspectorul general al ISC.

Este drept că sumele pentru întreținerea clădirilor sunt destul de mari, admite Paul Racoviță, dar investițiile se pot face, unde e cazul, având un statut juridic clar, două sedii fiind în reparații capitale în prezent.

„Scăpăm de tot ceea ce înseamnă chirie, fluctuație, plus că suntem extrem de stabili, lumea știe unde să ne găsească, oferim niște condiții mai mult decât civilizate salariaților să își desfășoare activitatea în sediile noastre, investim sume mari în ceea ce înseamnă IT, licențe, programe de calculator, parcul auto, pentru că este o activitate care necesită deplasarea, deci cheltuielile sunt destul de mari”, a conchis Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de...
×