EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță, șeful ISC: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

Publicat: 03/12/2022, 15:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:55

Autoritățile își propun, în concordanță cu obiectivele asumate la nivel european, să reducă birocrația în cazul lucrărilor de construire de unități de producție și stocare de energie regenerabilă și hidrogen, plus cele de edificare de elemente de infrastructură necesare conectării acestora la rețea. Conform unei propuneri legislative înregistrate la Senat, acestea ar urma să poată fi autorizate și fără documentații de urbanism și amenajarea teritoriului, o inițiativă pe care Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), invitat la GÂNDUL EXCLUSIV, o consideră utilă.

Criza energiei este cea care i-a determinat pe responsabilii europeni să încurajeze și mai mult producția din resurse regenerabile, iar una dintre soluții este reducerea birocrației în acordarea de autorizații unităților care produc energie „verde”.  În acest context, la începutul lunii trecute, 32 de deputați PNL au depus un proiect legislativ, înregistrat la Senat pentru dezbatere în regim de urgență, care propune să modifice Legea amenajării teritoriului și urbanismului, precum și pe cea a autorizării lucrărilor de construcții.

„Reducerea birocrației pentru regenerabile este mai mult decât utilă”, a declarat Paul Racoviță, inspectorul general al ISC, întrebat la GÂNDUL EXCLUSIV despre acest proiect.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (B720/2022) a fost înregistrată la Senat pe 9 noiembrie și trimisă pe 14 noiembrie pentru avizul Consiliului Economic şi Social, al Consiliului Legislativ și Guvernului, pentru un punct de vedere.

„Sincer, o documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic. O documentație de urbanism detaliază niște chestiuni urbanistice, cum punem construcțiile, pe unde venim, echiparea tehnico-edilitară și așa mai departe. Știu despre această reglementare, este mai mult decât utilă, cu atât mai mult cu cât parcurile eoliene se pun în extravilanul localităților, nu poți să pui în mijlocul unei localități un parc eolian”, a detaliat șeful ISC.

Paul Racoviță aduce și argumente ferme pentru susținerea propunerii.

„O documentație de urbanism pentru acest tip de lucrări este absolut inutilă, pentru că vorbim, practic, de niște echipamente, nu de niște construcții efectiv, cu funcțiune de locuire sau publică. Sunt niște echipamente. Practic, partea de construcție înseamnă o fundație, se vine cu niște stâlpi și niște turbine, mai înseamnă niște cabluri care se pun și drumul de acces”, a explicat inspectorul general al ISC.

„Suprareglementarea se dovedește ineficientă”

Tot la capitolul legislație, Paul Racoviță a detaliat că instituția este consultată și este unul dintre beneficiari Codului Construcțiilor, care este în elaborare în prezent.

„Sper ca, până la sfârșitul anului, ministerul (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – n.r.) să îl dea spre Parlament, a fost în dezbatere publică. Practic, se încearcă unirea celor trei legi importante care guvernează azi domeniul construcțiilor – Legea 350, urbanismul, Legea 50, autorizarea și Legea 10, calitatea –  într-un singur cod, pentru a fi și mai ușor de înțeles și mai practic”,a detaliat Paul Racoviță, dând exemplul de bune practici din Vest.

„Legea autorizării în Danemarca are trei pagini. Reglementarea efectivă este la partea de local”, argumentează Paul Racoviță, spunând că, acolo, la nivel central se redactează direcțiile de orientare.

„Suprareglementarea se dovedește ineficientă. Sunt lucruri pe care le putem face și conștientizarea beneficiarilor de autorizații în primul rând cred că ar fi foarte utilă, și prin intermediul mass media”, a spus șeful ISC, dând exemplul Germaniei, care, spre deosebire de România, are trei tipuri de autorizare a construcțiilor, în funcție de complexitatea lucrării.

„La noi, că-ți autorizezi un gard, că-ți autorizezi și o construiești ceva de genul ăsta (construcție majoră – n.r.) documentele sunt aceleași. (…) E complet ilogic ca un gard să aibă aceleași etape de autorizare ca o construcție de genul acesta”, a conchis Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

EXCLUSIV VIDEO. ISC a avut venituri de 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun