EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

Publicat: 01/12/2022, 14:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:50

Orice angajat cu atribuții de control în Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) va putea, peste câteva luni, să dea un click și să vadă în ce stadiu sunt lucrările la obiectivele de investiții pe care le monitorizează, fără să fie obligat să se deplaseze fizic pe șantier pentru a vorbi cu dirigintele și responsabilul tehnic cu execuția, cei care ar trebui să stea zilnic să vegheze asupra bunei derulări a construcției. Este o situație ideală, pe care și-o propune conducerea ISC, prin proiectul cu fonduri europene câștigat și pe care îl pregătește pentru lansare, după cum a detaliat Paul Racoviță, inspector general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Sunt aproximativ 165.000 de obiective de investiții în stadiul de execuție în țară, în prezent, 350 de inspectori și câteva mii de diriginți de șantier atestați și responsabili tehnici cu execuția autorizați în România. În acestă ecuație, conducerea ISC a inițiat un proiect, aproape de implementare, pentru o gestionare mai eficientă a acestui sector.

„În etapa de execuție, legea pune în sarcină de la investitor, beneficiar al construcției, proiectant, executant și specialiști, fiecăruia ce trebuie să facă. Deci responsabilitatea este cumva împărțită. Instituția este abilitată să facă punctual controale în anumite perioade de execuție sau cum ne structurăm activitatea pe zone pe care le considerăm de risc”, a explicat, la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță, inspector general al ISC, organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor.

Șeful ISC a detaliat responsabilitățile legale ale fiecărei părți implicate într-un obiectiv de investiții, pe care inspectorii cu atribuții de control le pot verifica și, în caz de nereguli, știu cui le pot imputa.

„Proiectantul este obligat ca, în proiectul respectiv, să asigure respectarea reglementărilor tehnice și legale, beneficiarul este obligat să își angajeze un diriginte de șantier, executantul este obligat să își întocmească documentele de calitate. Pe lângă noi sunt toți acești factori, care, dacă și-ar înțelege în mod constructiv rolul, eu zic că s-ar ajunge într-o situație mai mult decât favorabilă”, a precizat Paul Racoviță.

„Sunt doi specialiști care trebuie să stea zilnic pe șantier. Nu se întâmplă așa”

Nemulțumirile șefului ISC izvorăsc însă din provocările pieței și lipsa de profesionalism a specialiștilor acreditați să urmărească lucrările, astfel că a luat măsuri pentru o monitorizare mai rapidă și fidelă a stadiului acestora.

„Sunt doi specialiști care trebuie să stea zi de zi pe un șantier: responsabilul tehnic cu execuția, din partea executantului, și dirigintele de șantier, din partea beneficiarului. Din nefericire, nu prea se întâmplă așa. Un diriginte bun înseamnă că își întocmește documentele de calitate spre sfârșitul lucrării și merge pe cinci șantiere odată și aici, din nefericire, piața, oferta, salariile din domeniu îi triază pe cei mai ieftini, care nu sunt aproape niciodată cei mai buni”, a explicat Paul Racoviță.

Proiectul european, aflat pe ultima sută de metri înainte de implementare, câștigat de ISC tocmai aceste așteptări își propune să le reglementeze, pentru un mai mare control al stadiului și al calității lucrărilor, pe măsură ce acestea sunt derulate, și nu doar la final.

„Vom obliga diriginții și responsabilii tehnici cu execuția să-și introducă în sistemul nostru informatic documentele de calitate cu un delay, o întârziere, de maximum 24 de ore. Și atunci sistemul va semnala când un diriginte va face două acte de control, unul la Constanța, unul la Satu Mare, în aceeași zi”, a subliniat Paul Racoviță.

Astfel, subliniază șeful ISC, acești specialiști – nu puțini la nivel național – vor prelua partea de evidență, de consum de energie privind execuția lucrărilor. Este vorba de cam 15.000 de domenii de diriginți atestați, respectiv între 3.000 și 5.000 activi în prezent, și aproximativ 5.000 de responsabili tehnici cu execuția autorizați în România, deci, în total, aproximativ 20.000 de autorizări în piață.

Această platformă informatică pentru diriginții de șantier și responsabilii tehnici cu execuția ar urma să funcționeze începând din aprilie, mai, anul viitor.

„Va fi foarte utilă și pentru noi, pentru că un inspector își va vedea stadiile fizice de execuție la lucrările pe care le gestionează în timp real, un șef de județ va vedea în timp real ce lucrări are, unde a ajuns, la ce etapă și atunci nu vom mai aștepta sau nu vom mai face – «Hai să mă duc până acolo să văd și eu unde au ajuns» – pentru că se va vedea în sistem. Plus că obligăm diriginții de șantier, cu tot respectul, sunt foarte mulți de o anumită vârstă, să mai și lucreze în sistem”, a conchis inspectorul general al ISC la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO. ISC a avut venituri de 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Câți oameni ucid tutunul, alcoolul, fast-foodul și combustibilii fosili în Europa?
×