„Febra” cumpărăturilor online: Ce trebuie să faci ca să nu ți se fure banii de pe card

Publicat: 19 12. 2020, 16:10
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay

E sezonul Crăciunului și a fraudelor online. Nu doar că sunt sărbătorile de iarnă, ci tot mai mulți oameni preferă varianta de a cumpăra online, în pandemie.

În ultima vreme, pe site-urile de mică publicitate există hackeri care se dau drept cumpărători și îi îndeamnă pe vânzători să verifice plata produselor accesând un link compromis, unde se cer datele cardului, scrie digi24.ro.

Mulți români au rămas fără bani din cauza acestei escrocherii.

Compania care deține platforma online îi avertizează pe utilizatori să fie atenți. Între timp, Centrul Român de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a lansat o alertă.

CERT-RO a primit numeroase notificări cu privire la incidente cibernetice propagate prin intermediul OLX și WhatsApp.

Hackerii se dau drept cumpărători

Cei care vând produse sunt contactați direct de potențiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversația pe WhatsApp.

Mesajele primite au o exprimare dubioasă, deși sunt în limba română. Unii folosesc Google Translate și repetiția unor termeni poate fi un semn că nu discutăm cu o persoană obișnuită, ci un infractor.

Vânzătorii cad victimă phising-ului și își oferă „pe tavă” datele contului, accesând un link compromis, unde introduc datele cardului, inclusiv codul de securitate CVV / CVC!

Ce trebuie să faceți pentru a nu deveni victimă hackerilor / Ce măsuri luați după ce ați căzut în capcană

– Analizaţi cu atenţie şi validaţi informaţia primită, înainte de a face clic pe link-uri sau ataşamente din surse necunoscute!
– Puteţi scana link-urile suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing
– Atenţie la exprimarea interlocutorilor în scris, precum şi la corectitudinea gramaticală a textului, deoarece, de multe ori, atacatorii nu sunt de origine română şi se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potenţialele victime în limba lor nativă.
– Dacă aţi căzut în această capcană, este vital să vă adresaţi cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul şi eventuale tranzacţii ilicite din cont.
– Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, pentru a deschide o investigaţie în acest sens.