GÂNDUL FINANCIAR: Lucrul de acasă, motorul pieței imobiliare în pandemie

Publicat: 17 12. 2020, 21:14
Chiriile în marile orașe „explodează” - Foto: Pexels

Nevoia de spațiu suplimentar, generată de munca de acasă, a modelat decisiv profilul cumpărătorului pe piața imobiliară din acest an. În pofida pandemiei și a previziunilor negative din prima jumătate a lui 2020, creditarea a fost peste așteptările generate de contextul pandemiei.

Afirmațiile au fost făcute de Codruț Nicolau, director general adjunct Patria Bank și Valentin Anghel, CEO/ fondator AVBS Credit, în cadrul emisiunii Gândul Financiar din această seară.

Recorduri și optimism pe piața financiară

Creditele ipotecare noi au atins în luna octombrie valoarea maximă a acestui an, de 1,4 miliarde de lei. Față de aceeași perioadă a anului trecut nu e bine, pentru că se înregistrează un recul de 8%. Cu toate acestea, piața financiară tratează cu optimism lucrurile care arată în prezent mult mai promițător decât se previziona la începutul pandemiei.

„Majoritatea creditelor pe care noi le-am intermediat au fost credite ipotecare pentru achiziții de case. Anumite persoane s-au trezit efectiv cu nevoia de a trăi în altă casă. Alte persoane au decis să se mute de la bloc la casă, efectiv, văzând restricțiile din pandemie”, susține Valentin Anghel, unul dintre cei mai experimentați brokeri de credite.

Conform acestuia, ponderea nu a fost dată de programul guvernamental „Noua Casă”, care oricum a debutat târziu, ci de proiectele standard.

Există și bancheri pentru care lucrurile au mers mai bine în 2020 decât în 2019.

„Numărul de aplicanți pe creditele ipotecare a fost mai mare decât anul trecut. Cred că există o corelație cu lucrul de acasă. Faptul că brusc îți dai seama că apartamentul pe care îl foloseai înainte exclusiv pentru întâlniri cu prietenii, pentru dormit și așa mai departe se transformă peste noapte într-un office, a generat o problemă nouă”, susține Codruț Nicolau director general adjunct Patria Bank.

Pentru companii, creditele noi în lei au înregistrat în octombrie maximul ultimilor 14 ani, respectiv 3,9 miliarde de lei.

De altfel, conform datelor oferite în timpul emisiunii de Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), anul acesta s-a ajuns la o finanțare totală de 65 de miliarde de lei. Companiile dețin cea mai mare pondere, cu 54%.

Urmăriți intervenția integrală a lui Florin Dănescu, președinte executiv al ARB, Codruț Nicolau, director general adjunct Patria Bank și Valentin Anghel, CEO/ fondator AVBS Credit în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe Gândul.ro și contul de Facebook al Gandul https://www.facebook.com/Gandul.ro: