GÂNDUL FINANCIAR: Românii își pot amâna plata ratelor cu încă trei luni. Care sunt condițiile

Publicat: 17 12. 2020, 20:07
Actualizat: 17 12. 2020, 20:38

Pe fondul pandemiei, simplii cetățeni ori oamenii de afaceri vor putea beneficia de o nouă scutire la plata ratelor, până în luna martie, inclusiv. Prelungirea intervalului va fi analizată de la caz la caz și va fi acordată doar acolo unde este o problemă de lichiditate, nu de solvabilitate. Explicația a fost oferită de Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), în emisiunea din această seară de la Gândul Financiar.

Bancherul a comparat suportul oferit celor aflați în dificultăți financiare cu sprijinul acordat bolnavilor Covid 19 subliniind că, din păcate, există limite ce nu pot fi depășite fără a înrăutăți situația.

Multiplele amânări ar afecta economia

Pentru un nou interval de amânare la plată, de 3 luni, recomandat de Autoritatea Bancară Europeană, beneficiarii vor trece printr-o selecție. Pentru a nuanța situația, Florin Dănescu a făcut o comparație între sistemul bancar și cel medical.

„Această amânare de rate a însemnat neîncasări pentru bănci iar sprijinul acordat persoanelor juridice, un sprijin logic, de altfel, pentru a le înlocui neîncasările, se poate transporta până la urmă asupra băncilor printr-o neîncasare. Deci, până la urmă trebuie să avem grijă până unde mergem cu aceste resurse și-o să compar cu domeniul sanitar: și băncile au un număr limitat de paturi la ATI”, a spus președinte executiv al ARB în emisiunea TV de la Gândul Financiar.

Conform acestuia, neadministrarea prudentă a fondurilor ar conduce la situația în care chiar sistemul bancar ar fi cel care ar produce situații neplăcute. Dacă este depășit un punct de echilibru, volumul amânării ratelor poate produce efecte negative în economie. În opinia sa, o continuă amânare pune în final presiune tot pe client.

„Dacă ați sta cu chirie și ați amâna nouă chirii, v-ar fi ușor să le plătiți?”, a mai oferit un exemplu Florin Dănescu.

Sprijin bancar pentru lichiditate, nu solvabilitate

În legătură cu prevederea Autorității Bancare Europene, de prelungire a amânării la plata ratelor cu încă trei luni, președintele executiv al ARB a subliniat că nu toată lumea va beneficia de această măsură.

„Reglementarea vine și spune să nu aloci bani acolo unde nu are rost, unde există deja o situație de solvabilitate, și nu de lichiditate. În concluzie sprijinul trebuie dat pentru lichiditate și nu pentru solvabilitate, solvabilitatea fiind asemuită cu situația finală, pentru o firmă, de a intra în faliment. Resursa alocată acolo unde nu mai ai ce să schimbi este o pierdere de resursă”, a explicat Dănescu.

564.000 de persoane fizice sau juridice au beneficiat în 2020 în România de suspendarea ratelor în cele nouă luni de pandemie.

Autoritatea Bancară Europeană a decis că măsura poate fi prelungită până în martie iar bancherii promit că se va găsi înțelegere chiar și după acest interval, dar fiecare decizie va fi luată punctual, în funcție de situație.

Urmăriți intervenția integrală a lui Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe Gândul.ro și contul de Facebook al Gandul https://www.facebook.com/Gandul.ro: