STUDIU BCR. Patru din cinci companii au accesat fondurile IMM Invest 2020 pentru investiții. Perspectivele de finanțare în 2021, axate pe creștere sustenabilă

Publicat: 14 04. 2021, 15:49
Actualizat: 15 04. 2021, 15:36

Banca Comercială Română (BCR) a prezentat miercuri rezultatele unui studiu în cadrul căruia a intervievat peste 200 de antreprenori cu privire la impactul programului  IMM Invest 2020. O jumătate dintre IMM-urile chestionate afirmă că afacerea nu ar fi supraviețuit fără accesarea acestui program, iar marea majoritate a companiilor au declarat că aveau nevoie de aceste fonduri pentru salvarea afacerilor.

Programul IMM Invest se va transforma în 2021 dintr-un vehicul cu menirea de asigura un colac de salvare imediat într-un instrument care să asigure clienţilor sursa de investiţii pentru creştere sustenabilă, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Speteanu, director executiv Produse Corporate în cadrul BCR.

Companiile s-au confruntat în 2020 cu probleme legate de scăderea comenzilor

Studiul BCR a fost realizat pe un eșantion de 207 clienți, microîntreprinderi și IMM-uri, cu sprijinul antreprenorilor care au ales BCR ca bancă parteneră în cadrul programului IMM Invest. Rezultatele indică faptul că cele mai mari probleme cu care aceștia s-au confruntat în ultimul an au ținut de scăderea comenzilor, de teama angajaților privind pandemia și nevoia menținerii unui mediu de muncă sigur și sănătos, dar și de dificultatea de a susține atât costurile fixe, cât și pe cele variabile, pentru furnizorii de materii prime.

Datele din studiu evidențiază planurile antreprenorilor în 2021, care includ dezvoltarea strategiei de e-commerce și prezență online, investițiile în extinderea afacerii și îmbunătățirea promovării. De asemenea, studiul arată adeziunea mediului de business la faptul că adaptarea afacerilor la contextul pandemic s-a realizat prin dezvoltare de noi produse și servicii, dar și prin integrarea activității în mediul online.

Circa 80% dintre companii au accesat fondurile IMM Invest pentru investiții

Astfel, potrivit studiului BCR, 96% dintre clienți microîntreprinderi și 97% dintre clienții IMM au spus că au acordat mai multă atenție educației pentru sănătate în interiorul companiei;
95% dintre clienții micro au acordat o mai mare atenție gestionării costurilor: 46% dintre aceștia au eficientizat costurile cu materialele de producție, 31% au tăiat din zona de utilități și 28% dintre ei au redus din costurile de marketing.

Peste 60% dintre IMM-urile intervievate s-au orientat către noi parteneriate de afaceri

Nu mai puțin de 92% dintre clienții IMM s-au preocupat de o mai bună gestionare a costurilor, 36% eficientizând zona de costuri de materiale de producție, 34% reducând costurile de utilități și 28% dintre ei operând tăieri din bugetul de marketing. 64% dintre clienții micro și 61% dintre respondenții clienți IMM s-au orientat spre noi parteneriate, atât cu furnizorii de servicii, cât și în ceea ce privește interacțiunea cu băncile și statul pentru accesare de fonduri.

În ceea ce privește percepția despre programul IMM Invest, companiile care au accesat fondurile au declarat că aveau nevoie de ele pentru salvarea afacerilor, 22% dintre respondenții clienți microîntreprinderi declarând că ar fi avut nevoie de o sumă în plus, ce variază între 2.000 euro și 20.000 euro, în timp ce 17% dintre clienții IMM aveau nevoie de o extra sumă, între 51.000 euro și 150.000 euro pentru plăți, investiții și capital de lucru.

Bogdan Speteanu, BCR: IMM Invest se transforma în 2021 dintr-un colac de salvare într-un suport pentru creştere sustenabilă

În 2020, în cadrul programului IMM Invest, BCR a acordat finanțări în valoare totală de 1,24 miliarde de lei pentru 1.810 companii – 1.190 microîntreprinderi și 620 IMM-uri. Majoritatea creditelor au fost acordate pentru capital de lucru, sectoarele susținute fiind comerț (23%), construcții și materiale de construcții (13%), transport (12%), producție (10%), produse de consum (10%), servicii (8%), HoReCa (4,6%).

„Cred că IMM Invest anul acesta se va transforma dintr-un vehicul cu menirea de asigura un colac de salvare imediat, prin prisma lichidităţilor oferite pentru a trece o perioadă scurtă din 2020, spre un instrument care să asigure clienţilor noştri sursa de investiţii pentru creştere sustenabilă. Cred că aceasta va fi principala diferenţă dintre 2020 şi 2021.  Ceea ce ne aşteptăm, ca anul acesta lucrurile să se desfăşoare cu mai multă rapiditate, astfel încât banii să ajungă mai repede către clienţi”, a spus Bogdan Speteanu la conferinţa organizată de BCR şi FNGCIMM.

 

„După un an în care cuvintele de bază au fost sănătatea, digitalizarea, eficiența și colaborarea, suntem mai conectați, și, prin urmare, mai puternici, și privim cu optimism către viitor”, a declarat și Sergiu Manea, CEO BCR.

Programul IMM Invest permite afacerilor mici şi mijlocii afectate de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de către statul român prin intermediul Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).