Ministrul Muncii nu este de acord ținta de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile: Guvernul României nu trebuie să accepte această condiționare

Publicat: 21 07. 2022, 14:41
Actualizat: 21 07. 2022, 15:06
Ministrul Muncii, Marius Budăi / Sursa foto: Mediafax Foto

Ministrul Muncii, Marius Budăi, critică ținta de 9,4% din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile. „Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea”, spune el.

„Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva!

România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene”, afirmă Marius Budăi, într-o postare pe Facebook.

Prin urmare, „ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo”, spune sursa citată.

„Nu poți să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâția lucrători la tine, Uniunea Europeană, într-o suma fixă pentru pensii. E o chestiune care trebuie discutată foarte clar și cu toate argumentele pe masă. Guvernul României trebuie sa se împotrivească. Ca ministru NU VOI SEMNA o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070”, conchide Marius Budăi.

Noua legislație

Până la finalul acestui an, România și-a asumat semnarea contractului de asistență tehnică cu entitatea selectată în vederea pregătirii analizei și a propunerilor de reformă a sistemului de pensii – regimul general și regimurile speciale – în conformitate cu principiile consacrate în planul național de redresare și reziliență.

Conform noii legislații, „se va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri adhoc ale nivelurilor pensiilor”.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Marius Budăi: „Nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Sunt lucruri foarte grave și sunt convins că ele nu trebuie să rămână acolo”