VIDEO | Marius Budăi: „Nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Sunt lucruri foarte grave și sunt convins că ele nu trebuie să rămână acolo”

Publicat: 19/07/2022, 22:46

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marți, la Antena3, despre pensiile speciale şi modalitatea prin care vor fi impozitate, afirmând că pensiile militare nu intră în această categorie. Întrebat pe cine va afecta acest impozit, social-democratul a precizat că se aşteaptă un răspuns de la ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, şi nu ţine de Legea Pensiilor sau de reforma derulată în PNRR.

„Să vină domnul ministru cu propunerea şi vedem. Noi am dat toate cifrele de care dispunem. E propunere pe Codul fiscal şi e la dumnealui, ministrul Finanţelor. Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici, pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum, renegocierea PNRR, inclusiv pe agricultură, pentru că e anormal ca într-un program să nu ai niciun leu pentru managementul apei în România.

De altfel, am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare a unui procent de 9,4% până în 2070 cu plata pensiilor. Nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi a menționat că nu va renunța la discuțiile de renegociere pentru PNRR cu Comisia Europeană, în contextul în care procentele nu sunt realiste.

„A înţeles Comisia şi ştim bine că şi comisarii, parlamentarii europeni, au o pensie specială. Am explicat că pensiile militare nu au cum să intre în această categorie, pentru că sunt pensii militare de stat. Sunt chestiuni diferite. Vom încheia discuţiile cu Comisia – discuţii la nivel de comisar şi la nivel de tehnic, dar dacă mergi pe masă cu toate argumentele. În primul rând, hai să stabilim un lucru: România are circa 4-5 milioane lucrători în Uniunea Europeană.

Ei au fost pregătiţi de statul român. Ei contribuie la PIB al Uniunii Europene prin contribuţia pe care o au în statele respective. Ori, ei nu contribuie la noi în ţară şi în ţările respective. Nu poţi să mă încosertezi pe mine, România, într-un procent, din moment ce eu am oameni la tine. Am avut aceste discuţii premergătoare cu Comisia.

Am analizat aproape toate PNRR-urile din Uniunea Europeană. Am discutat prin ambasade, am analizat legislaţiile naţionale ale statelor din UE şi nu am găsit nicăieri vreo asemenea asumare cu vreun procent şi, mai ales, până în 2070. Sunt lucruri foarte grave. Sunt convins că aceste lucruri nu trebuie să rămână acolo”, a afirmat Marius Budăi.

De asemenea, oficialul a precizat că nu va semna, în calitate de ministru, niciun document care să ducă la sărăcirea pensionarilor din România.

„Discutăm fiecare cu ministrul nostru de resort, explicăm cu cifrele pe masă, cu argumentele pe masă, şi eu am încredere că se va face. Eu nu cred că va fi o decizie nefavorabilă sau, cel puțin, nu voi fi eu ministrul care să semneze o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României și pe viitoarele generații. Până în 2070, nu voi semna așa ceva. Nu voi renunţa la a discuta cu Comisa Europeană. De prin toamnă aşteptăm primul răspuns”, a precizat Marius Budăi.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni, la sediul partidului, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor, oficialul fiind de părere că acestea sunt pensii ocupaţionale, și nu pensii speciale.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Al șaselea turist străin mort în Grecia. Fusese dat dispărut duminică, după ce i-a dat...
Soția lui Dani Vicol, bărbatul ucis de Mario Iorgulescu, a făcut dezvăluiri tulburătoare: „Ca un...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Nouă declarație controversată a lui Teodosie. Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii...
Dariana, o fetiță de 10 ani, a fost ucisă de mama sa. Trupul neînsuflețit a...
Cutremurător: A pierdut SARCINA! Vedeta începuse să aleagă deja numele: „Inimioara nu mai bătea”
O companie coreeană recrutează angajaţi români pe un salariu de 9.600 lei. Ce condiţii trebuie...
Filmul tragediei de la fabrica din Ibănești. Cum au murit, de fapt, cei 4 bărbați
Noi detalii ies la lumină în cazul celor patru persoane decedate la fabrica de Cașcaval...
ULTIMĂ ORĂ! Actorul A MURIT la mare
Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără a fi amendat?
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi va lupta cu Profi, Mega...
Țara în care 99% din populație este INCINERATĂ
Interdicția se aplică peste tot în România. S-a votat: E o lege care închide tot
Cel mai frumos loc de pe Pământ e aici. O spune un om care călătorit...
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își...
Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte
×