VIDEO | Marius Budăi: „Nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Sunt lucruri foarte grave și sunt convins că ele nu trebuie să rămână acolo”

Publicat: 19/07/2022, 22:46

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marți, la Antena3, despre pensiile speciale şi modalitatea prin care vor fi impozitate, afirmând că pensiile militare nu intră în această categorie. Întrebat pe cine va afecta acest impozit, social-democratul a precizat că se aşteaptă un răspuns de la ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, şi nu ţine de Legea Pensiilor sau de reforma derulată în PNRR.

„Să vină domnul ministru cu propunerea şi vedem. Noi am dat toate cifrele de care dispunem. E propunere pe Codul fiscal şi e la dumnealui, ministrul Finanţelor. Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici, pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum, renegocierea PNRR, inclusiv pe agricultură, pentru că e anormal ca într-un program să nu ai niciun leu pentru managementul apei în România.

De altfel, am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare a unui procent de 9,4% până în 2070 cu plata pensiilor. Nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi a menționat că nu va renunța la discuțiile de renegociere pentru PNRR cu Comisia Europeană, în contextul în care procentele nu sunt realiste.

„A înţeles Comisia şi ştim bine că şi comisarii, parlamentarii europeni, au o pensie specială. Am explicat că pensiile militare nu au cum să intre în această categorie, pentru că sunt pensii militare de stat. Sunt chestiuni diferite. Vom încheia discuţiile cu Comisia – discuţii la nivel de comisar şi la nivel de tehnic, dar dacă mergi pe masă cu toate argumentele. În primul rând, hai să stabilim un lucru: România are circa 4-5 milioane lucrători în Uniunea Europeană.

Ei au fost pregătiţi de statul român. Ei contribuie la PIB al Uniunii Europene prin contribuţia pe care o au în statele respective. Ori, ei nu contribuie la noi în ţară şi în ţările respective. Nu poţi să mă încosertezi pe mine, România, într-un procent, din moment ce eu am oameni la tine. Am avut aceste discuţii premergătoare cu Comisia.

Am analizat aproape toate PNRR-urile din Uniunea Europeană. Am discutat prin ambasade, am analizat legislaţiile naţionale ale statelor din UE şi nu am găsit nicăieri vreo asemenea asumare cu vreun procent şi, mai ales, până în 2070. Sunt lucruri foarte grave. Sunt convins că aceste lucruri nu trebuie să rămână acolo”, a afirmat Marius Budăi.

De asemenea, oficialul a precizat că nu va semna, în calitate de ministru, niciun document care să ducă la sărăcirea pensionarilor din România.

„Discutăm fiecare cu ministrul nostru de resort, explicăm cu cifrele pe masă, cu argumentele pe masă, şi eu am încredere că se va face. Eu nu cred că va fi o decizie nefavorabilă sau, cel puțin, nu voi fi eu ministrul care să semneze o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României și pe viitoarele generații. Până în 2070, nu voi semna așa ceva. Nu voi renunţa la a discuta cu Comisa Europeană. De prin toamnă aşteptăm primul răspuns”, a precizat Marius Budăi.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni, la sediul partidului, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor, oficialul fiind de părere că acestea sunt pensii ocupaţionale, și nu pensii speciale.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?