HARTA SALARIILOR, județ cu județ. Care este regiunea din România unde angajații câștigă mai puțin decât în 2009

Redactor:
Corina Vârlan
La nivel național, salariul mediu net obținut de români s-a majorat cu 30 de lei în 2010 și cu 83 de lei în 2011 față de anul 2009.

Județul Bacău este singurul din România unde pe parcursul ultimilor trei ani salariul mediu net încasat de către angajați a scăzut. La polul opus se află județul Ilfov, unde salariații câștigau în luna septembrie a anului trecut cu 288 de lei mai mult decât în urmă cu trei ani.

Dacă în luna septembrie a anului 2009 salariul mediu net obținut de către locuitorii județului Bacău era de 1.276 lei, trei ani mai târziu el scăzuse cu 40 de lei, ajungând la suma de 1.236 de lei. Astfel, în perioada septembrie 2009 – septembrie 2012, câștigul salarial mediu net al băcăuanilor a scăzut cu 3%, conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS).

La nivel național, salariul mediu net obținut de români s-a majorat în aceeași perioadă de timp cu 13,17%, ajungând de la 1.359 de lei la 1.538 de lei. Ținând cont de faptul că totalul inflației în perioada septembrie 2009 – septembrie 2012 a fost de 17,43%, puterea de cumpărare a românilor a crescut efectiv doar în patru județe din România – Argeș, Tulcea, Sălaj și Ilfov.

De asemenea, mărfurile alimentare s-au scumpit în aceeași perioadă cu aproximativ 14%.

„Au venit din ce în ce mai puțini investitori. Este o legislație puțin atractivă pentru ei”, a explicat pentru gândul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, situația înregistrată în singurul județ din țară unde salariul mediu net a scăzut în ultimii trei ani . „Nu am o lege a parteneriatului public-privat cu norme metodologice în vigoare publicate”, a mai adăugat Benea, subliniind faptul că acesta este „un exemplu de legislație precară, interpretabilă și neaplicabilă”.

Călărași – pe primul loc în topul județelor unde salariul mediu net a crescut cel mai puțin în ultimii trei ani

Pe primul loc în topul județelor unde salariul mediu net a crescut cel mai puțin în ultimii trei ani se găsește județul Călărași, acesta fiind urmat în clasament de Bistrița-Năsăud, Vaslui și Suceava.

Astfel, în perioada septembrie 2009 – septembrie 3012, salariul mediu net al călărășenilor a crescut cu doar 18 lei, în timp ce câștigurile obținute de către locuitorii din Bistrița-Năsăud s-au majorat cu 36 de lei, iar cele obținute de către angajații din Vaslui au crescut cu 37 de lei.

FOTO: gândul.info (date INS)

Procentual, câștigul mediu net al românilor a crescut cel mai puțin în ultimii trei ani în județele Călărași, Bistrița-Năsăud și Hunedoara, mai exact cu 2%, respectiv cu 3%. Creșteri de sub 5% s-au înregistrat și în cazul județelor Vaslui, Suceava și Galați, conform datelor INS.

Citește mai multe despre migrația forței de muncă de la începutul crizei și până în prezent

Harta evoluției salariului mediu net în perioada septembrie 2009 – septembrie 2012

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info (date INS)

Topul județelor unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale salariului mediu net

Cea mai mare creștere a salariului mediu net nu s-a înregistrat pe parcursul ultimilor trei ani în Capitală, așa cum era de așteptat, ci la nivelul județului Ilfov. Aici, în septembrie 2009 salariul mediu net pe care îl putea câștiga un român era de 1.604 lei, acesta ajungând la 1.892 de lei în aceeași lună a anului trecut, în creștere cu 288 de lei.

În municipiul București, câștigul salarial mediu net s-a mărit în aceeași perioadă de timp cu 15%, mai exact cu 282 de lei, ajungând la suma de 2.152 de lei. În ciuda faptului că la nivelul județului Ilfov s-a înregistrat cea mai mare creștere a salariului mediu net din ultimii trei ani, bucureștenii erau în continuare la finalul anului trecut cei mari bine plătiți angajați din România, ei obținând cel mai mare salariu mediu net din România, mai exact de 2.152 de lei.

Creșteri de peste 200 de lei s-au înregistrat în perioada septembrie 2009 – septembrie 2012 și în cazul județelor Argeș, Tulcea, Brașov, Prahova și Timiș, potrivit datelor publicate de INS.

FOTO: gândul.info (date INS)

Procentual, pe primul loc în topul județelor unde salariul mediu net a crescut cel mai mult se găsește județul Argeș, unde salariații au beneficiat în ultimii trei ani de o majorare a câștigurilor de 22%. Pe locul al doilea în clasament sa găsește județul Tulcea, unde salariul mediu net a crescut cu 21%.

Majorări de peste 15% s-au înregistrat în aceeași perioadă de timp și în județele Sălaj, Ilfov, Brașov, Mureș, Giurgiu, Prahova, Teleorman și Timiș. În București, salariul mediu net a crescut cu 15% în ultimii trei ani, la egalitate cu județele Alba și Ialomița.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide