• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Întreaga economie mondială SE VA PRĂBUȘI dacă doar trei țări EXPORTĂ, iar restul IMPORTĂ

Laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Întreaga economie mondială SE VA PRĂBUȘI dacă doar trei țări EXPORTĂ, iar restul IMPORTĂ
Se poate întâmpla în orice moment ca...

Economistul și profesorul american Joe Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001, susține că întreaga economie se va prăbuși, dacă se păstrează sistemul actual, scrie Business Insider.

Concret, Stiglitz a precizat că, în contextul actual, există câteva țări, printre care China, Germania și Japonia, care realizează aproape toate exporturile de pe planetă. Asta în timp ce restul lumii, inclusiv SUA, riscă să se scufunde din cauza deficitelor comerciale masive.

Economistul spune că țările din a doua categorie au început să realizeze că nu pot susține aceste deficite și încearcă și ele să exporte mai mult decât importă. Dar, din moment ce este imposibil ca toate țările să exporte mai mult decât importă, economia mondială devine un joc de „friptea”, în care fiecare țară încearcă să „împingă” deficitul către altele.

Din punctul de vedere al lui Stiglitz, această criză se poate rezolva printr-o coordonare mai bună a politicilor monetare, scrie Business Insider.

Inchide