Piețele de energie din Moldova, pregătite de filiala OPCOM. Administrator: „Dacă totul va fi bine, vor fi funcționale până la finele anului 2024”

Piețele de energie din Moldova, pregătite de filiala OPCOM. Administrator: „Dacă totul va fi bine, vor fi funcționale până la finele anului 2024”
Publicat: 25/04/2024, 11:56

Consumatorii din Republica Moldova vor putea beneficia de prețuri corecte, tranzacționate la standarde europene, prin operaționalizarea piețelor de energie electrică. Acest proces, demarat prin colaborarea guvernelor de la București și Chișinău, este în curs de implementare în Republica Moldova, de către filiala deschisă de Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) din România, desemnată luna trecută în același rol peste Prut. Administratorul Operatorului Pieței de Energie M (OPEM), Laurențiu Racu, a detaliat, pentru Gândul, care este stadiul actual al demersului care ar urma să ducă la cuplarea internațională a Moldovei.

Specialiștii OPEM, filiala OPCOM din Republica Moldova, lucrează în prezent pentru operaționalizarea piețelor de energie electrică de peste Prut, după ce a obținut, pe 19 martie, licența de operator al pieței de energie electrică din Moldova, în urma deciziei Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău. Potrivit oficialilor moldoveni, această acțiune constituie realizarea încă a unui important angajament al Republicii Moldova din sectorul energetic în raport cu partenerii europeni.

Două zile mai târziu, pe 21 martie, decizia a fost bătută în cuie în Guvernul de la Chișinău, cel care semnase, la sfârșitul anului trecut, cu Executivul de la București, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.

Desemnarea OPCOM, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor, a fost una dintre clauzele memorandumului pe care miniștrii Energiei din România și Republica Moldova – Sebastian Burduja și Victor Parlicov – l-au semnat, pe 11 decembrie, la Chișinău.

Ulterior, pe 13 decembrie, Adunarea Generală a Acționarilor a OPCOM SA a hotărât constituirea și înregistrarea unei societăți în Republica Moldova. Operatorul Pieței de Energie M a fost înregistrat la Chișinău ca societate cu răspundere limitată pe 29 decembrie 2023, iar administrator a fost numit Laurențiu Racu, în vârstă de 23 de ani, absolvent atât al Universității de Stat din Moldova, dar și a Universității din București, cu experiență în drept și mediul ONG.

„OPEM vor da semnale de preț corecte pieței”

OPEM urmează să lanseze piața energiei electrice pentru ziua următoare (PZU), piața energiei electrice pe parcursul zilei (IntraDay) şi a piața organizată a contractelor, precum și ulterioara posibilitate a cuplării internaționale a acestora, după cum anunța ministrul Energiei din R. Moldova, Victor Parlicov, pe 19 martie.

„Piețele gestionate de OPEM vor da semnale de preț corecte pieței și vor permite, ulterior și stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali. OPEM va contribui la eficientizarea pieței de energie electrică, promovarea transparenței și concurenței, gestionarea riscurilor, crearea unui mediu favorabil investițiilor și exporturilor”, spune atunci oficialul de la Chișinău.

OPEM va fi platforma de tranzacționare a energiei electrice și va operaționaliza piețele de energie intrazilnică și pentru ziua de mâine, după cum a precizat Executivul, în urma decizie din 21 martie.

„Contractul pentru diferență permite o mai bună integrare pe piață a producătorilor eligibili. În cazul unui contract pentru diferențe în două direcții, producătorii vor primi plată în cazul unor prețuri de piață scăzute, dar vor trebui să returneze orice surplus peste prețul de exercitare în cazul unor prețuri ridicate ale energiei electrice”, menționau autoritățile moldovene.

Următorii pași din foaia de parcurs

În momentul de față, OPEM se află într-un proces activ de asigurare a operaționalizării pieței de energie electrică, având focus pe alinierea reglementărilor, regulilor și procedurilor operaționale ale OPEM cu cele aplicate la nivel european, a declarat Laurențiu Racu, administratorul OPEM, contactat de Gândul.

„Activitățile pentru operaționalizarea pieței de energie electrică, inclusiv lansarea piețelor pentru ziua următoare (PZU) și pe parcursul zilei (PPZ), sunt în curs de desfășurare. Procesul complex necesită, printre altele, continuarea cadrului legislativ și instituțional actual, stabilirea și consolidarea cadrului de reglementare și operațional care să asigure tranzacționarea și stabilirea transparentă a prețului energiei electrice, precum și integrarea pieței energetice a Republicii Moldova în piața internă a UE”, a explicat Laurențiu Racu.

În acest context, administratorul OPEM a menționat câteva aspecte-cheie din foaia de parcurs a acestui proces, respectiv:

  • Armonizarea regulilor pieței cu cele europene corespunzătoare.
  • Implementarea cadrului tehnic și procedural aplicabil PZU și PPZ administrate de OPEM.
  • Stabilirea fluxurilor informaționale, inclusiv schimburile de date cu operatorul sistemului de transport.
  • Gestionarea corectă a elementelor care reglementează TVA și taxele vamale (după caz).
  • Corelarea constantă a acțiunilor locale cu angajamentele de integrare a piețelor administrate de operatorul pieței din Republica Moldova în piața internă a energiei.

„La acest moment ne aflăm într-un proces complex de armonizare și conlucrare între instituțiile ambelor state și este dificil să oferim o perioadă exactă când vor fi lansate piețele. Sperăm că dacă totul va fi bine, acestea vor fi funcționale până la finele anului 2024”, a declarat Laurențiu Racu.

Rolul OPCOM

Conform prevederilor legislației primare și secundare în vigoare în România, Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” S.A. îndeplineşte rolul de administrator al pieţei de energie electrică, furnizând un cadru organizat, viabil şi eficient pentru desfăşurarea tranzacţiilor comerciale în cadrul pieţei angro de energie electrică și desfasoară activitaţi de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale și are calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică.

OPCOM este Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale începând cu anul 2000. Portofoliul de tranzacționare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrică și gaze naturale, precum și certificate verzi. Mai mult de 800 de companii utilizează produsele disponibile pentru tranzacționare pe piețele de energie electrică și gaze naturale pe termen scurt și pe piețele de certificate verzi, precum și pe piețele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrică, gaze naturale și certificate verzi.

OPCOM este responsabil și de decontarea tranzacțiilor încheiate pe piețele de energie electrică pe termen scurt și, de asemenea, acționează că mecanism de raportare înregistrat conform REMIT gestionând mai mult de 350 de acorduri de raportare de date de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pieței de Energie Electrică Desemnat (OPEED), nominalizat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice.

De amintit că anul trecut, compania de stat românească Transgaz a devenit oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operatorul național al sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, operarea, exploatarea și dispecerizarea gazoductul Ungheni-Chișinău.

Operatorul național român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a preluat astfel oficial, pe 19 septembrie, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova – de la gigantul rus Gazprom, parte a demersulului autorităților de la Chișinău, de aliniere la cadrul normativ european. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a dat atunci asigurări că prin acest transfer va crește siguranța alimentării cu gaze a consumatorilor casnici și industriali de peste Prut.

Aceasta a fost prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara țării pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări, cu atât mai mult cu cât compania românească sparge frontul energetic din est, sublinia specialistul în energie Dumitru Chisăliță, după semnarea contractului dintre cele două companii.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Miniștrii Energiei din România și R. Moldova au semnat un memorandum important pentru interconectarea rețelelor de gaze şi curent electric

Transelectrica va avea proceduri simplificate de contractare, construcție sau expropriere. Măsurile urgente pentru consolidarea rețelei – DOCUMENT

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...