Lista cu cele mai populare parole din lume în 2023. 70% pot fi compromise în mai puțin de o secundă

Publicat: 16 11. 2023, 16:16
Actualizat: 16 11. 2023, 16:20
Sursa foto: Profimedia Images

În ciuda nenumăratelor atacuri informatice majore petrecute în ultimii ani, oamenii nu se învață minte și continuă să folosească date de autentificare slabe, potrivit unui studiu al NordPass, un manager de parole deținut de NordVPN.

NordPass a publicat lista cu cele mai populare 200 de parole din 2023, folosite de utilizatori din întreaga lume. Aproximativ 70% dintre cele din top 20 pot fi compromise în mai puțin de o secundă cu un program de tip „brute force”, care generează un număr enorm de combinații într-un timp foarte scurt.

Potrivit NordPass, în 86% din atacurile informatice sunt folosite date de autentificare furate.

Citește și: Cum profită HACKERII de drama românilor prinși în infernul din Gaza: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni”

Pe primele trei poziții s-au situat deja clasicele „123456”, „password” și „12345678”. Singura combinație puțin mai complicată din top 20 este „Aa123456”.

Multe dintre aceste parole, precum „admin”, sunt cele implicite cu care sunt livrate anumite produse, precum routerele sau modemurile. Foarte mulți utilizatori nu le schimbă, iar hackerii obțin apoi acces și la alte dispozitive conectate din casa lor.

Top 20 cele mai populare parole din 2023:

Sursa: NordPass

Deși schimbarea frecventă a parolelor nu este recomandată acum (spre deosebire de în trecut) – deoarece s-a demonstrat că sunt alese combinații din ce în ce mai slabe -, utilizatorii trebuie să folosească, totuși, combinații diferite pentru fiecare cont în parte. Mai mult, experții recomandă, pentru parole, folosirea de combinații de litere mari și mici, numere și simboluri.

O altă recomandare este folosirea unui manager de parole, precum Bitwarden sau 1Password, care memorează datele de autentificare pentru utilizatori și le sugerează combinații puternice de parole atunci când creează un cont nou.

Încă o măsură importantă prin care poate fi întărită securitatea unui cont online este, potrivit Google, activarea autentificării în doi pași, acolo unde este disponibilă. Aceasta presupune, pe lângă introducerea numelui de utilizator și parolei, a unui cod care îi este trimis prin SMS utilizatorului sau este generat de o aplicație specifică.