AGRICULTURĂ. Legumicultorii cer guvernanților să aprobe de urgență programul de susţinere a producţiei în spaţii protejate

Publicat: 19 05. 2021, 18:56
Actualizat: 19 05. 2021, 19:01

Ajutoarele alocate de Guvern, în 2021, legumicultorilor sunt mai mici, comparativ cu 2020, însă chiar și așa acordarea lor întârzie. Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare, să aprobe de urgență proiectul de Hotărâre de Guvern pentru programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, pentru că altfel riscăm să nu avem producție internă pe piață în această vară.

Organizaţiile profesionale au fost consultate la elaborarea actului normativ în cursul lunii martie 2021, însă aprobarea „întârzie nejustificat de mult”.

„După cum bine cunoaşteţi, micii producători agricoli au nevoie urgentă de finanţare pentru a putea fi competitivi pe piaţa internă şi nu numai. Cu toate acestea deşi sumele au fost reduse, acestea sunt mai mult decât necesare producătorilor agricoli”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de membrii Uniunii Salvăm Ţăranul Român.

Conform programului de guvernare 2020 – 2024, Guvernul şi-a asumat să susţină producătorii mici şi mijlocii pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale şi regionale, ori proiectul de Hotărâre de Guvern nu face altceva decât să sprijine producătorii mici şi mijlocii, atrag atenția membrii Uniunii.

În același timp, ei susțin că fără o predictibilitate privind finanţarea şi sprijinul acordat de Guvern, producătorii agricoli nu vor putea să înfiinţeze culturile eligibile la ajutorul de minimis.

Vă solicităm să aveţi în vedere faptul că sumele au fost mult diminuate prin comparaţie cu anul trecut, precum şi faptul că sprijinul acordat producătorilor mici şi medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID – 19 au fost insignifiante, prin comparaţie cu compensaţiile acordate de alte state sau în alte sectoare agricole ” – se arată în scrisoarea deschisă a Uniunii Salvăm Ţăranul Român.

Pe lângă pandemie, legumicultorii au avut de luptat și cu capriciile vremii, pentru că 2020 a fost un an cât se poate de capricios: a debutat cu îngheţ timpuriu, urmat de inundaţii şi mai apoi de secetă pedologică, ceea ce i-a afectat pe producătorii de legume.

Promisiunea lui Oros

Prezent la Conferința digitală LIVE “Go Agro Conference, organizată de GÂNDUL la finele lunii martie, ministrul Agriculturii Adrian Oros a vorbit despre un ajutor de minimis de maxim 2.000 euro pentru fiecare beneficiar care cultivă legume în spații protejate (tomate, castraveți, ardei, vinete și varză).

O condiție importantă pentru legumicultorii care vor să obțină sprjinul este încadrarea într-un cuantum de 20.000 euro pe toate formele de minimis, valoare accesată de fiecare beneficiar în ultimii 3 an, fiind inclus și anul 2021, spunea la acea dată ministrul.

Din păcate, însă, de atunci și până acum, nu s-a mai întâmplat mare lucru, iar în lipsă de resurse financiare, producătorii riscă acum să nu poată să înființeze culturile, iar urmările se vor vedea pe piață cât de curând, cel mai probabil.