COTAȚII: Prețurile la cereale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani. Ce se întâmplă pe piața românească

COTAȚII: Prețurile la cereale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani. Ce se întâmplă pe piața românească
Publicat: 24/04/2021, 14:38
Actualizat: 24/04/2021, 14:39

Prețurile la porumb și grâu au înregistrat în această săptămână cea mai mare valoare din ultimii opt ani pe Bursa de la Chicago, pe fondul cererii tot mai mari venite din partea Chinei, dar și a temerilor privind noua recolta. La noi, în schimb, tendința este de scădere, în condițiile în care grâul semănat în toamnă arată bine.

La Chicago, cotația la porumb  a ajuns, în data de 21 aprilie, la cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul pariurilor că revenirea economiilor, cererea Chinei şi evoluţiile meteo nefavorabile vor goli silozurile, după cum  transmite Bloomberg. Astfel, cotaţiile futures au înregistrat, joi, creşterea maximă permisă într-o singură zi. Contractul cu livrare în luna iulie a crescut cu 4,1% până la 6,315 dolari per bushel (248 dolari/tonă), cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013.

Evoluția este similară și la grâu, unde contractul de referinţă s-a apreciat cu 5,3% până la 7,105 dolari per bushel (261 dolari/tonă), cel mai mare preţ din ultimii şapte ani. De asemenea, la soia boabe, contractul de referinţă a trecut de 15 dolari per bushel (551 dolari/tonă) pentru prima dată după 2017.

Creşterea cotaţiilor futures la porumb face grâul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutreţ pentru hrana vitelor, în condiţiile în care fermierii amână să îşi vândă porumbul pentru a profita de creşterile viitoare de preţ.

„În momentul de faţă porumbul se termină şi cea mai ieftină alternativă este grâul. Acesta înregistrează creşteri semnificative”, a declarat Joe Nussmeier, broker la firma americană Frontier Futures.

Prețuri în scădere în portul Constanța 

În România, prețurile sunt în scădere, mai ales că se apropie noua recoltă la grâu, cultură care arată destul de bine la acest moment. După recolta mică de cereale de anul trecut (11 milioane tone porumb și 6,4 milioane tone grâu) din cauza secetei, s-au redus și exporturile. Astfel, în perioada iulie 2020- ianuarie 2021 au fost livrate undeva la 3,5 mil. tone de cereale, în valoare de 658 milioane de euro, față de un miliard de euro, în perioada similară din sezonul anterior.

”Prețurile sunt în scădere în portul Constanța. Vorbim de 920 lei/tonă la grâu, 850/tonă lei la porumb și 2600 lei la rapiță”, a declarat pentru Gandul Financiar, Nicu Vasile, șeful LAPAR.

În ceea ce ne privește, n-ar trebui să ne facem griji pentru recolta de grâu din acest an, culturile prezentându-se bine la acest moment, a mai precizat șeful LAPAR. Din păcate,  România pierde foarte mult din cauza exporturilor de materie primă, importând în schimb produse finite, a mai spus Vasile.

Temeri privind recolta din acest an

Frigul şi seceta din unele regiuni alimentează îngrijorările că nu vor exista suficiente cereale şi oleagionase pentru a satisface necesităţile mari ale Chinei pentru nutreţuri sau pentru a acoperi cererea în creştere de biocombustibili, pe măsură ce economia mondială îşi revine după pandemia de coronavirus.

China este atât de interesată să cumpere mai mult porumb, încât a început deja să îşi rezerve o parte din următoarea recoltă, iar cererea nu ar urma să încetinească în acest an. Investitorii au început să se îndrepte spre materiile prime agricole, iar stocurile mondiale limitate înseamnă că evoluţiile meteo nefavorabile vor conduce la o nouă creştere a preţurilor.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/cereale-fermierilor-le-a-fost-frica-sa-cultive-aceleasi-suprafete-seceta-din-2020-a-redus-productia-de-grau-cu-40-19618532

„Ştim că acum există o cererea mondială enormă pentru cereale folosite ca nutreţ, iar oamenii încep să se întrebe ce se va întâmpla dacă recolta Braziliei nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Fiecare zi fără ploi abundente duce la diminuarea producţiei estimate”, a afirmat Joe Nussmeier.

Fermierii americani au încetinit însămânţările pe fondul unor temperaturi scăzute care este posibil să fi afectat şi culturile de grâu, în cazul cărora recoltarea ar urma să înceapă peste câteva luni. În acelaşi timp, cea de a doua recoltă de porumb a Braziliei suferă de pe urma secetei astfel că cresc îngrijorările cu privire la o posibilă recoltă slabă.

Departamentul american al Agriculturii a estimat recent că China va importa 28 de milioane de tone de porumb din toate ţările în sezonul 2020-2021. Chiar dacă în anul următor achiziţiile ar putea scădea până la 15 milioane de tone, este vorba de dublul cotei stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului care permite firmelor din China să importe porumb la un nivel mai mic de taxare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații