„Go Agro” Conference. Ștefan Constantin, director general ANIF: Avem 35 obiective de investiții în sumă totală de 350 milioane lei. Alte 200 milioane euro vor veni prin PNRR

Publicat: 26 03. 2021, 11:56
Actualizat: 27 03. 2021, 21:31

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are în derulare, în acest an, 35 obiective de investiții, din care 18 vor fi finalizate, cu o alocare financiară de 350 milioane de lei. Alte 200 milioane de euro vor veni prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) și vor fi direcționați pentru programul care vizează punerea în funcțiune a canalului Siret- Bărăgan.

Fermierii au contracte de irigat, încheiate în acest moment, pentru circa 720.000 ha, în condițiile în care sunt pregătite amenajări de irigații care pot deservi 998.000 ha, a anunțat Ștefan Constantin, director general ANIF la conferința diigitală „Go Agro” organizată de Gândul.

“Avem în diferite stadii de proiectare 40 de obiective de investiții pe care le continuăm și pe care le vom finanța în limita bugetului acordat, nu am eliminat niciun proiect din acea listă de proiecte și amenajări stabilită prin programul național de reabilitare a infrastructurii de irigații. În plus, în cursul anului trecut, în urma preluării documentațiior pentru Canalul Magistral Siret- Bărăgan, noi am continuat activitățile. Avem realizate studiile topo pentru primul tronson al canalului (de la km 5 plus 700 până la km 20), suntem în fază avansată cu intabularea amplasamentelor pentru canalul respectiv și avem programat pentru anu acesta prin Programul de Reziliență și Relansare suma de 200 milioane de euro”, a declarat Constantin.

El a precizat că nu doar activitățile începute în anii anteriori merg mai departe, ci în același timp sunt avute în vedere și investiții noi. În 2020, de exemplu, Agenția a pus în funcțiune, prin efort propriu, stații de pompare care n-au mai funcționat de foarte mulți ani.

Pentru 2021, un obiectiv important este pornirea celor două stații de la Negru Vodă din județul Constanța, ceea ce va constitui un real ajutor pentru fermierii din această parte a țării. Să nu uităm, în 2020, Constanța a fost județul cel mai afectat de sectă. Astfel, urmează să fie alimentat cu apă canalul magistral Negru Vodă și stația de pompare Basarab Pădure, care n-au mai fost funcționale de zeci de ani.

„Suntem la solicitarea fermierului, asigurăm apă acolo unde amenajările funcționează. Beneficiem de programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații și vreau să afirm că agenția nu a lăsat de izbeliște acest program, noi am continuat toate proiectele care au fost începute și pe care le-am găsit în derulare în 2020. Atunci, erau 48 de obiective de investiții atacate în diferite stadii de execuție, din care noi am reușit să terminăm 13, care pot furniza apă pentru circa 200.000 de hectare”. a declarat Ștefan Constantin.

Contracte încheiate deja pentru 720.000 ha

ANIF are semnate la acest moment contracte sezoniere și multianuale pentru irigarea unei suprafețe de circa 720.000 ha de teren agricol, în condițiile în care sunt pregătite amenajări de irigații care pot deservi 998.000 ha. În 2020, suprafața reală irigată a fost de 512.000 de hectare.

Agenția are la dispoziție pentru acest an un buget de aproximativ 40 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații la stațiile de pompare. Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, și în 2021, este asigurată – în baza Legii 133/2017, completată de Legea 130/2018 -, apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte.

În contextul schimbărilor climatice actuale, accesul la sursele de apă devine tot mai important. În 2020, an cu o secetă cumplită, mai ales în zonele de sud și sud-est ale țării, ANIF a demarat campania de irigații mai devreme, în unele județe, încă de la începutul lunii martie.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” au abordat tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.