Inundații. MADR: Fenomenele meteo extreme au produs pagube pe o suprafaţa de 4.665 hectare de culturi agricole. Unde sunt cele mai mari pierderi

Publicat: 25 06. 2021, 14:46
Actualizat: 25 06. 2021, 14:56

Fenomenele meteorologice extreme înregistrate în ultima perioadă au produs pagube pe o suprafaţa agricolă de aproximativ 4.665 hectare, ceea ce reprezintă în acest moment mai puțin de 1% din totalul suprafeţei însămânţate. Cele mai mari pierderi au fost înregistate în sudul și sud-estul țării, în principal, la culturile de orz și orzoaică, potrivit datelor centralizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Suprafeţele cele mai afectate de inundaţii se află în judeţele Teleorman, Tulcea, Neamţ, Satu Mare, Mureş, Harghita, Alba, Bihor, Cluj şi Gorj. De asemenea, au fost semnalate pierderi și în Galaţi şi Vrancea, în legumicultură și viticultură, în special, dar și în județele Giurgiu şi Teleorman, unde au fost înregistrate recent căderi de grindină şi furtună. Datele sunt actualizate zilnic, arată Agerpres.

În acest moment suprafaţa totală înregistrată, afectată de inundaţii şi de fenomene meteo extreme, este de aproximativ 4.665 hectare, din care 3.860 hectare de inundaţii şi furtuni şi 804 hectare de căderile de grindină. Aceasta reprezintă mai puţin de 1% din totalul suprafeţei însămânţate – Marius Mihai Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Din păcate, săptămâna aceasta, intensitatea fenomenelor s-a extins și în alte regiuni – pe zona de vest, sud-vest şi zona de sud şi sud-est, fiind semnalate pagube și aici.

Culturi afectate

Culturile agricole care au avut de suferit cel mai mult în urma inundaţiilor sunt orzul, ovăzul şi orzoaica, cu o suprafaţă de aproximativ 1.281 ha, floarea soarelui – 823 ha, porumbul – 566 ha, soia – 442 ha, rapiţa – 340 ha, grâul – 175 ha şi plantele furajere – 106 ha, a precizat Marius Micu.

În ceea ce privește grindina, au fost afectate până în prezent 415 ha cultivate cu grâu, 170 ha cu porumb, 115 ha cu floarea soarelui, 60 ha cu rapiţă şi 45 ha cu mazăre. Este de așteptat, însă, ca suprafețele să se mărească pe măsură ce se centralizează datele primite din țară

Ploile căzute în ultima perioadă au dus și la deprecierea unor culturi agricole în anumite zone, așa cum era de așteptat.

„Umiditatea crescută din cauza precipitaţiilor căzute, uneori torenţiale, din ultima perioadă  a dus la deprecierea culturilor agricole, în sensul că avem zone calamitate, însă suprafaţa nu este atât de mare în acest moment, dar nici nu putem spune cu exactitate care este suprafaţa totală, pentru că datele sunt în curs de evaluare. Este o anumită procedură, trebuie să se constituie comisiile, trebuie să treacă fenomenul, să se retragă apa şi pe urmă vedem în ce măsură a fost afectată zona”, a mai afirmat Marius Micu.

Dacă anul trecut fermierii au avut parte de secetă, în 2021, ploile le dau bătăi de cap, mai ales că se apropie momentul recoltatului la culturile păioase, iar, cel mai probabil, acestea vor fi depreciate din punct de vedere calitativ.