ÎNVĂȚĂMÂNT: Ministerul Agriculturii alocă, în acest an, 15 milioane lei pentru a finanța 56 licee agricole. În 20 de ani, numărul lor s-a redus la jumătate

Publicat: 24 05. 2021, 14:48
Actualizat: 24 05. 2021, 14:59

Ministerul Agriculturii încearcă să readucă la viață liceele agricole, intrate într-un con de umbră în ultima vreme, după ce în ultimii 20 de ani jumătate dintre ele au dispărut. Din păcate, chiar și acelea care au mai rezistat se descurcă foarte greu, iar multe au nevoie urgentă de investiții atât pentru reamenajare, cât mai ales pentru modernizare.

Demersul este cu atât mai urgent, cu cât lipsa forței de muncă, – de fapt, la general, nu neapărat mâna de lucru calificată în agricultură – este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fermierii români, în prezent.

Începând cu anul 2020, Ministerul Agriculturii a elaborat cadrul legislativ adecvat pentru a putea finanța liceele, deoarece acestea se află în subordinea Administrației Publice Locale și în coordonarea tehnico-metodologică a Ministerului Educației, a anunțat secretarul de stat Marius Micu. De asemenea, instituția a demarat finanțarea de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, a unor investiții specifice pentru liceele tehnologice cu profil preponderent agricol.

„In anul 2021, au fost alocate 15 milioane lei pentru a declanșa procesul de reamenajare a cantinelor, internatelor, dotarea și amenajarea laboratoarelor de specialitate, precum și modernizarea fermelor didactice” – Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În același timp, au fost elaborate măsuri pentru includerea liceelor agricole în viitorul Plan Național Strategic PNS 2021 – 2027, astfel încât acestea să poată fi eligibile la finanțare cu fonduri europene.

Tot mai puțini elevi

O analiză realizată de Centrul Român de Politici Europene, bazată pe prelucrarea datelor Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), arată că, în 2020, doar 4% dintre elevii din ÎPT erau înscriși la o specializare agricolă, numărul fiind în scădere în ultimii ani.

Dacă în perioada 2016-2017, peste 9.200 elevi erau înscriși la o calificare agricolă în învățământul liceal de zi, în anul școlar curent 2020-2021 mai sunt doar 6886 elevi.

„Învățământul liceal agricol se confruntă totodată și cu o slabă conectare și adaptare a materialelor educaționale și a formarii profesionale la cerințele economiei și la tendințele europene de viitor. Slaba integrare a progresului tehnologic în actul educațional, alaturi de utilizarea unor manuale și instrumente învechite, au condus de-a lungul timpului la generații de absolvenți luați pe nepregătite de cerințele pieței muncii”, se precizează în analiza Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic.