Planta care i-a îmbogățit pe fermieri anul acesta. „S-a vândut cu 1.000 de euro tona”

Publicat: 04 07. 2022, 09:22
Actualizat: 04 07. 2022, 09:38
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Nu doar albinele se bucură de rapiță și o folosesc pentru a produce miere. Datorită compoziției sale speciale de acizi grași, rapița este o sursă de materie primă pentru fabricarea margarinei, maionezei și uleiului pentru gătit. Tocmai de aceea, agricultorii care au ales să cultive această plantă au numai de câștigat.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările. Anul acesta, producția a crescut cu circa 20% față de anul trecut, iar prețul a cunoscut și el un trend ascendent.

Ionuţ este unul dintre agricultorii români care a ales să cultive nu mai puțin de 60 de hectare de teren doar cu rapiţă.

Arată ok. Tocmai pentru că a fost o cultură semănată anul trecut: a avut un pic de apă, în iarnă a fost puţină zăpadă, puţine precipitaţii în primăvară, dar cât de cât s-a făcut, dar a fost coaptă forţat, observăm băţul este verde. Se desface foarte bine”, a povestit fermierul.

A pariat totul pe rapiță și acum nu îi pare rău. Prețurile au explodat comparativ cu anul 2021. În urmă cu o săptămână tona de rapiţă se vindea de trei ori mai scump faţă de anul trecut. Dacă vara trecută au dat rapiţa cu 1.500-1.700 de lei tona, acum s-a vândut chiar și cu 5.000 de lei.

„A fost chiar și 5.000 de lei pe tonă, acum e 3.500 – 3.700 de lei pe tonă. Vom încerca să depozităm pentru a obține un preţ mult mai bun la recoltare. Acum când se recoltează şi e marfă multă traderii dau prețuri mai mici”, a adăugat fermierul, citat de reporterii Observator.

Rapița, utilizată frecvent în industria biodiesel

Ionuț nu este singurul care a ales să își investească banii în rapiță. Un fermier din Timiș a plantat 1.000 de hectare, convins fiind că rapiţa îi va aduce cei mai mulţi bani anul acesta.

„O cultură care anul acesta pe foarte mulţi fermieri din zona de vest îi va scoate la liman din punct de vedere financiar. Majoritatea terenurilor arată bine şi foarte bine. Rapiţa are foarte multe întrebuinţări, în mod special în partea de biocombustibil, în industria alimentară, uleiul, în industria zootehnică”, a spus Alexander Degianski, agricultor.

În România, suprafețele cultivate cu rapiță sunt tot mai extinse. Cifrele oficiale transmise de Ministerul Agriculturii arată că, în anul agricol 2020-2021, au fost semănate peste 430.000 de hectare de rapiță. Conform Asociației producătorilor și exportatorilor de cereale și semințe oleaginoase din Uniunea Europeană (Coceral), producția de rapiță estimată în 2022 pentru România este de aproximativ 1,12 milioane tone, conform agro.basf.ro.