Fenomene extreme în România: Cod galben de caniculă, urmat de Cod portocaliu de vijelii în următoarele ore

Fenomene extreme în România: Cod galben de caniculă, urmat de Cod portocaliu de vijelii în următoarele ore
FOTO: Alexandra Pandrea, GÂNDUL.RO
Publicat: 02/07/2022, 13:37

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă un Cod galben de căldură și disconfort termic și unul de instabilitate atmosferică accentuată, precum și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.

Atenționările meteorologilor pentru caniculă sunt valabile pentru perioada 2-3 iulie 2022. Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente este valabil sâmbătă, până la ora 22:00.

În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 și izolat 50-60 l/mp.

Un cod galben, valabil pe 2 și 3 iulie, de căldură și disconfort termic ridicat, indică faptul că în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit atenționării ANM citate de antena3.ro.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Un alt cod galben, valabil în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00, arată în majoritatea regiunilor țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică 3 iulie.

Cod roșu de ploi abundente pentru județul Neamț

Un Cod roșu de ploi abundente pentru județul Neamț a fost emis sâmbătă de ANM și este valabil până la ora 13:30.

Fenomene meteorologice așteptate: averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice.

Zona în care sunt preconizate fenomele meteo anunțate: Crăcăoani, Hangu.