SCHEMĂ DE AJUTOR. Moștenirea lui Daea, pe apa Sâmbetei. Ce program al fostului ministru al Agriculturii este propus să fie abrogat

Publicat: 11 06. 2020, 18:11
Actualizat: 11 06. 2020, 18:14

Guvernul propune eliminarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, un program promovat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, din cauza solicitărilor și a rezultatelor slabe. Banii ar urma să fie direcționați în ajutorarea fermierilor prin „măsuri economice adecvate”.

Schema de ajutorare a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, respectiv 1 leu/kg de lână, despre care fostul ministru al Agriculturii spunea, acum trei ani, că are aproape 32.000 de producători care s-au înscris, nu a avut rezultatele scontate, se arată în nota de fundamentare a proiectului aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea acestei scheme.

„Valorificarea nu trebuie să se oprească doar la vânzarea pur și simplu a lânii. În spatele acestei acțiuni de colectare încep activități. Lâna are folosințe multiple ca material termoizolant. De ce să nu începem și industria lânii să o pornim în țara aceasta? De ce să nu valorificăm, de ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România”, explica Petre Daea, în anul 2017.

De ce nu a fost eficientă schema de ajutor

Potrivit documentului pus în dezbaterea Executivului ,evaluarea a evidențiat că schema nu a fost eficientă din mai multe motive:

  • număr redus de beneficiari, respectiv 8.134 în anul 2018 și 7.552 în anul 2019;
  • număr mic de centre de colectare la nivel național, respectiv doar 28 de centre de colectare lână repartizate în 11 județe;
  • distanțe mari între exploatatiile de ovine și centrele de colectare;
  • lipsa industriei de profil prelucrătoare;
  • măsura a fost neatractivă pentru crescătorii de ovine din cauza prețului mic de valorificare a lânii, întrucât aceștia nu dispun de posibilități tehnice de a spăla/curăța lâna.

La prima punere în aplicare, valoarea totală a schemei a fost de 14,4 milioane de lei, iar pentru anul 2019, valoarea totală a schemei a fost de 26,5 milioane de lei.

Potrivit notei de fundamentare, pentru anul 2020 nu au fost reglementate elementele necesare aplicării schemei în continuare, respectiv perioadă de înscriere, perioadă de valorificare, perioadă de depunere a documentelor justificative.

„Prin abrogarea acestei scheme de sprijin, resursele financiare aferente acesteia pot fi redirecționate către alte măsuri care să sprijine fermierii aflați în dificultate, în sensul susținerii activității de creștere a animalelor prin măsuri economice adecvate, în vederea asigurării hranei, a materiilor prime pentru industria alimentară și menținerea locurilor de muncă”, se arată în documentul de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului.

Înaintea ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban va coordona ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia se vor discuta măsurile privind prelungirea stării de alertă și o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.