POLITICĂ. Premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență la Palatul Victoria, în cadrul căreia se va anunța noul val de relaxare a restricțiilor

POLITICĂ. Premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență la Palatul Victoria, în cadrul căreia se va anunța noul val de relaxare a restricțiilor
Publicat: 11/06/2020, 14:04
Actualizat: 11/06/2020, 15:51

Prim-ministrul va coordona ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care va avea loc la Palatul Victoria, în cadrul căreia se va anunța noul val de relaxare a restricțiilor.

Noile măsuri de relaxare din data de 15 iunie vor fi dezbătute, joi, începând cu ora 18.00, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență convocat de premierul Ludovic Orban.

Prelungirea stării de alertă este necesară, potrivit declarației lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi o nouă serie de măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie, iar prelungirea stării de alertă este necesară ţinând cont de faptul că numărul cazurilor noi nu a scăzut semnificativ, potrivit declarației președintelui.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a  scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricţii care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie. După 15 iunie, se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă“, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel către parlamentari pentru a acorda un vot pozitiv pentru prelungirea stării de alertă spunând că „virusul nu dispare printr-un vot în parlament“. Numărul noilor îmbolnăviri impune prelungirea stării de alertă, dar după 15 iunie se vor lua o serie de măsuri noi de relaxare.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi, faptul că şi ultimul weekend de relaxare s-a simţit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măştii, distanţarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Măsurile restrictive propuse vor fi mai puţine decât sunt acum în vigoare“, a declarat şeful statului.

Totuşi, liderii partidelor din opoziţie şi anume PSD, ALDE şi Pro România au anunţat că parlamentarii din aceste partide nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a vorbit joi la GÂNDUL LIVE, după întâlnirea pe care șeful DSU, Raed Arafat, a avut-o cu liderii PSD, ALDE, Pro România și USR, despre poziția formațiunii sale referitoare la ideea prelungirii stării de alertă, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Simonis a explicat că PSD nu este de acord cu prelungirea stării de urgență în întreaga țară din cauza impactului economic negativ al acesteia asupra economiei naționale. El a adăugat că starea de alertă nu se mai justifică în unele zone ale țării.

„Aș menționa că întâlnirea de ieri cu domnul Raed Arafat nu a fost axată pe faptul că domnul Arafat încerca să ne convingă pe noi să votăm sau nu prelungirea. A fost o discuție legată de mai multe inițiative legislative care vizează ambulanțierii și multe alte categorii din domeniul pe care îl coordonează dumnealui. Eu nu cred ca domnul Arafat este cel care trebuie să ne convingă. Trebuie să vedem proiectul adoptat de Guvern, hotărârea de Guvern prin care se cere prelungirea stării de alertă și abia apoi să discutăm împreună care e cea mai bună formulă, dacă este bine sau nu să prelungim această stare de alertă.

În acest moment, poziția noastră este că nu se justifică prelungirea stării de alertă pe întreaga suprafață a României. Avem județe în care avem foarte puține cazuri și de câteva zile cel puțin nu se înregistrează creșteri, avem orașe, municipii, unde nu există niciun caz în acest moment, iar în acele zone este aberant să blochezi economia, să impui tot felul de restricții doar pentru că așa dorește cineva. De aceea, va trebui să ne uităm foarte atent la ceea ce propune Guvernul, să găsim cea mai bună formulă”, a spus Alfred Simonis la GÂNDUL LIVE.

Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL, a vorbit joi la GÂNDUL LIVE despre posibilitatea prelungirii stării de alertă în România pentru limitarea noilor infectări cu coronanvirus.

Liberalul a făcut referire și la acuzațiile liderului deputaților PSD, Alfred Simonis, care a declarat la GÂNDUL LIVE că Guvernul Orban se folosește de starea de alertă pentru a-și „servi clientela de partid” prin intermediul achizițiilor directe.

El a cerut Partidului Social Democrat să vină cu dovezi în acest sens și a adăugat că dacă îi vor fi prezentate asemenea dovezi, el însuși va sesiza autoritățile competente pentru ca acestea să ia măsuri.

„Vreau să îi văd pe cei care au făcut asta, să se demonstreze și eu sunt primul om care cheamă DNA, Parchetul General și DIICOT. Am luptat șapte ani, plus în stradă, plus în studioul de televiziune, tocmai ca să anulăm astfel de practici. Dacă cineva din PNL a făcut așa ceva, îi rog să nu mai vorbească public ca televizorul pe cei din PSD. Să ne dea datele și eu mă duc și chem procurorii DNA, DIICOT și Parchetul General să năvălească direct. Și o să cer arestarea ăluia înainte de orice. Dar să văd că se întâmplă. Acuzații se pot lansa fără acoperire. Eu deocamdată știu că bugetele publice au fost jefuite de PSD și infrastructura României, spitalicească, rutieră, feroviară sau aeronautică a fost afectată tocmai de lipsa investițiilor din cauza acestor practici pe care timp de 22 de ani, cât a fost PSD, în diverse forme, la putere, le-au făcut în România. Dânșii vin cu acuzații pentru că încearcă să se cațere pe un val”, a spus Rareș Bogdan la GÂNDUL LIVE.

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că parlamentarii săi vor vota împotrivă.

„Parlamentarii ProRomania vor vota ÎMPOTRIVĂ!!!”, a fost mesajul lui Victor Ponta pe Facebook, alături de o știre prin care era anunțată decizia autorităților de a prelungi starea de alertă.

De asemenea, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut la Antena 3 că „prelungirea stării de alertă nu se mai justifică pentru că în România nu avem focare de infecție decât într-o mică parte a țării”. Astfel, acest a propus menținerea stării de alertă doar la nivel local sau județean.

„Colegii mei de la ALDE, împreună cu mine, nu vom mai vota prelungirea stării de alertă și din multe, multe alte motive expuse în ultima perioadă”, a declarat acesta.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu există argumente suficiente și informații convingătoare pentru prelungirea stării de alertă cu o lună: „Doar așa, pentru ochi frumoși și inițiative necunoscute, nu ai cum să dai un vot pentru Guvern”.

Liderul UDMR a declarat marți pentru Mediafax că Guvernul lasă impresia că dorește prelungirea stării de alertă doar pentru a guverna singur, pentru a lua decizii fără niciun control al Parlamentului, și nu pentru a ține cont de necesitățile reale din societate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația