În multe case, în Săptămâna Mare, ouăle se vopesc în Joia Mare și Sâmbăta Mare. Cine n-a avut timp ieri, mai are ziua de mâine la dispoziție. În timp ce unii oameni preferă simplele ouă roșii, alții folosesc mai multe culori.
Ba chiar le modelează cu decorațiuni tradiționale sau chiar moderne. Multe femei folosesc culori pastel și sclipici. În ciuda creșterii prețurilor la ouă, românii continuă să ducă tradiția mai departe. În România, un ou costă 1 leu. În SUA, costă 1 dolar.
Ouăle pastelate, pictate cu ceară naturală din soia, sunt la modă în supermarketuri. Părinții le cumpără copiilor pentru a le picta. Rafturile magazinelor sunt plien de vopsele lichide, gel, pulbere, perlate sau cu efect marmurat.
Există și vopsea termosensibilă care schimbă culoarea în funcție de scris. Sunt peste 20 de tipuri de vopsele în magazine. La o școală din Capitală, la ora de desen, elevii au decorat ouăle de Paști.
Și pe rețelele de socializare se fac concursuri, mai ales pe TikTok, de la ouăle de dragon ale prințesei Daenerys din „Game of Thrones” la ouă cu culori îmbinate de verde lime, roz magenta și turcoaz.
Vrei să vopsești ouăle de Paște în nuanțe care au la bază ingrediente naturale? Poți obține culori surprinzător de frumoase folosind doar ingrediente din bucătărie, fără coloranți artificiali.
De la legume la condimente, natura oferă o paletă bogată pentru a crea ouă colorate, autentice și pline de farmec rustic. Pentru cele mai bune rezultate, folosește ouă albe, adaugă oțet în lichidul de vopsit și lasă-le la înmuiat cât mai mult timp.
Astfel, vei avea ouă frumoase, colorate natural, fără pic de chimicale, exact cum îți dorești pentru o masă pascală sănătoasă și autentică.
Vopseaua de ouă din comerț poate să conțină plumb, cupru, aluminiu și staniu, iar vopselele pot pătrunde prin porii oului și să contamineze albușul sau gălbenușul, a declarat medicul Dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
„Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare”.
Pentru nuanțe de roșu sau roz, sfecla rasă sau cojile de ceapă roșie sunt ideale.
Cum se prepară vopseaua: Se fierb, se strecoară și ouăle se lasă la înmuiat cât mai mult, chiar peste noapte, potrivit CSID.
Galbenul aprins și portocaliul se obțin ușor cu turmeric sau coji de ceapă galbenă. Fierbe ouăle și scufundă-le în lichidul rezultat.
Adaugă 2-3 linguri de turmeric sau cojile de ceapă într-o oală cu apă și fierbe timp de 20-30 de minute.
Cum se prepară vopseaua: Scufundă ouăle în lichidul strecurat și lasă-le să stea până obții culoarea dorită.
Verdele natural poate fi obținut combinând varză roșie cu turmeric sau din spanac.
Dacă optezi pentru turmeric + varză roșie, aceste ingrediente oferă o nuanță frumoasă de verde.
Cum se prepară vopseaua: Fierbe varza roșie în apă, strecoară lichidul și adaugă turmeric. Cufundă ouăle și lasă-le în soluție peste noapte pentru un verde vibrant.
Pentru un albastru vibrant, varza roșie fiartă este suficientă.
Varză roșie creează un albastru spectaculos, mai deschis sau mai închis în funcție de timpul de expunere.
Cum se prepară vopseaua: Toacă varza roșie și fierbe-o în apă timp de 30-40 de minute. Strecoară lichidul și lasă ouăle în el timp de câteva ore sau peste noapte.
Nuanțele de violet și albastru închis vin din afine zdrobite sau flori de hibiscus, perfecte pentru un efect elegant și ușor marmorat.
Cum se prepară vopseaua: Zdrobește afinele sau fierbe florile de hibiscus în apă timp de 20-30 de minute.
Strecoară și lasă ouăle în lichid până capătă nuanța dorită.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Dr. Tudor Ciuhodaru, despre cele două mari pericole de pe masa de Paște: Ouăle vopsite și carnea de miel