Familiile preferă în general pachetele „all inclusive” pe litoralul românesc. Câte hoteluri oferă această opțiune și cât costă, față de cazarea fără masă

Publicat: 19 07. 2022, 11:27
Români la plajă, in stațiunea Eforie / Sursa: MEDIAFAX FOTO

Apetitul românilor pentru vacanțe din acest sezon, după două veri cu restricții mai mult sau mai puțin severe dictate de valurile pandemice, se vede cu ochiul liber stațiunile de pe litoralul românesc și în cererea de la agențiile de turism. Chiar dacă prețurile sunt ridicate la serviciile hoteliere, turiștii chiar preferă, acolo unde există opțiunea, să plătească în plus pentru pensiune all inclusive.

Operatorii din turism anunțau în primele luni ale anului că se așteaptă la o creștere de 20%, față de anul trecut, a numărului de turiști, pe ambele litoraluri, românesc și bulgăresc, de la Marea Neagră. Românii sunt dornici să își facă vacanțele la mare la vară, chiar dacă se vede o creștere cu 10-15% a prețului, dar care are reduceri semnificative de până la 50%, pentru rezervările timpurii – așa-numitele Early Booking.

Chiar dacă poate părea un moft scump, pachetul all inclusiv este mai avantajos pentru buzunarul turiștilor, iar oferta de mâncare şi băutură este incomparabil mai bună, potrivit unui experiment al jurnaliștilor observatornews.ro.

Câţi bani cheltuiesc românii la „all inclusive”

Potrivit calculelor din stațiuni, o familie cu doi copii plăteşte pentru o săptămână de vacanţă la un hotel all inclusive de 3 stele în Eforie Nord 4.200 de lei. În această sumă intră costul pentru toate mesele, iar băutura – răcoritoare sau alcool – este la discreţie.

„Cei care intră în acest complex nu cheltuie nici măcar un leu de la sosire până la plecare. De dimineaţă până seara, pe la ora 21:00, turiştii au tot ce le trebuie”, a explicat Nicolae Bucovală, proprietar de lanţ hotelier.

Cazarea la un hotel de trei stele doar cu mic dejun în aceeaşi staţiune costă 3.000 de lei. Pe lângă această sumă, aceeaşi familie trebuie să plătească cel puţin 1.400 de lei, doar dacă se mulţumesc cu mâncarea de la autoservire sau cu meniurile zilei, fără băutură.

„Ieşim, totuşi, mai ieftin cu all inclusive. Locuri de joacă, tobogane, mâncarea multă, bună”, spune un alt hotelier, potrivit sursei citate.

Potrivit hotelierilor, vacanţele all inclusive sunt preferate în general de familiile cu copii, mai ales că multe hoteluri au animatori şi activităţi speciale dedicate celor mici.

Totuși, oferta pe litoralul românesc este limitată, doar 20 de hoteluri oferă această opțiune pentru sejur.

„Din păcate, nu avem foarte multe unităţi care pot oferi all inclusive, aici vorbim de plajă, de piscine, de mai multe restaurante. Nu depăşesc numărul de 20 din 180. Cele puţine care sunt, sunt pline”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR, arată sursa citată.