Mâncarea se va scumpi în următoarele luni, avertizează producătorii agricoli. De ce alimentele ar putea „să devină un lux”

Mâncarea se va scumpi în următoarele luni, avertizează producătorii agricoli. De ce alimentele ar putea să devină un lux
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 26/04/2012, 01:12

„Alimentele se vor scumpi în perioada următoare din cauzacondițiilor meteo, dar și a lipsei politicilor agricole”,avertizează Viorel Matei, președintele Federației Naționale aProducătorilor Agricoli din România (FNPAR).

„Datele de la această oră arată că producția de secară va fi cu22,9% mai mică față de cea de anul trecut, producția de rapiță cu22%, iar producția de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producțiilede legume și fructe (caise, cireșe, ardei) sunt întârziate și clarproducțiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară,pentru lunile iunie și iulie Administrația Națională deMeteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul deirigații nu este funcțional. Ministrul Agriculturii declara căRomânia nu va intra în criză alimentară pentru că are potențial,însă potențialul trebuie și valorificat prin politici coerente,ceea ce la ora actuală lipsește cu desăvârșire României”, adeclarat, într-un comunicat remis gândul, președinteleFNPAR, Viorel Matei.

Producătorii agricoli cer Ministerului Agriculturii să elaborezestrategiile și politicile agricole ale României, astfel încât”mâncarea să nu devină un lux”.

„Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult deproblemele agricultorilor și nu să încerce să strice și ceea ceaceștia au reușit fără ajutorul domniei sale și anume să fiereprezentați la cel mai înalt nivel la organizațiilor europene dindomeniul lor de activitate, COPA și COGECA. Încercarea ministruluiTabără de a determina excluderea agricultorilor români din acestfor, prin refuzul domniei sale de a achita cotizația, traducerea înși din limba română arată că nu se află la conducerea MinisteruluiAgriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel depolitici”, se precizează în comunicat.

Alimentele procesate,mai scumpe cu 12%

La rândul său, președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declaratla începutul lunii mai, că prețurile produselor alimentareprocesate vor crește în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%.Declarația a fost făcută la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată deProTv. El a afirmat că majorările de prețuri au început deja și sevor derula pe parcursul următoarelor luni. „Va fi o medie între 8și 10%. La cereale și la produse de panificație spre toamnă vomasista la o sistare de prețuri și poate chiar la o reducere. Lalegume va urma o scădere”, a adăugat el. Minea consideră că nu sepoate face nimic pentru stoparea creșterii prețurilor laalimente.

În aceeași emisiune, secretarul de stat în MinisterulAgriculturii, Adrian Rădulescu, a explicat majorările de prețuriprin scumpirea cerealelor. „Cerealele, pentru prima dată după 20 deani, au avut o creștere extraordinară de prețuri. Discutam de120-130 de euro pe tonă și, la un moment dat, am ajuns la 260 deeuro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6luni, deci ceea ce a început hrănirea în decembrie vom avea lasfâșitul lunii mai o creștere, care înseamnă influența cerealelorîn prețul cărnii”, a spus Rădulescu.

România are în acest an a doua cea mai mare creștere aprețurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu șapte țărifoste comuniste. În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpitcu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului,scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume și conserve delegume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%) și fructeproaspete (12,56%).

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....