Miliardarul român Frank Timiș încheie cu chinezii O MEGATRANZACȚIE de 1,5 miliarde de dolari în Sierra Leone

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:51

Omul de afaceri Frank Timiș a finalizat la începutul acestei săptămâni, în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacții financiare în care a fost implicat un român.

African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiș, a primit luni în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deținută de statul chinez și unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume.

În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone.

Timiș, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deținea pe 31 decembrie 2011 un pachet de 12,4% din acțiunile African Minerals Limited. Este al doilea pachet de acțiuni ca mărime, după cel deținut de BlackRock Investment Management, care are 12,6% din acțiunile African Minerals.

Zăcământul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.

Cine este Vasile (Frank) Timiș

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiș se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. În clasamentul celor mai bogați români Frank Timiș ocupa locul al doilea, cu 1,2 – 1,3 miliarde de euro.

Timiș a început să lucreze în industria minieră în Australia, la vârsta de 16 ani. Vasile (Frank) Timiș, 46 de ani, este descris de Forbes ca un investitor în domeniul petrolului și resurselor minerale și având un „trecut controversat”.

A debutat pe lista miliardarilor Forbes datorită acțiunilor la trei companii: African Minerals, African Petroleum Corp și International Petroleum, care extrage petrol și gaze naturale în Kazahstan. Ultimele două companii sunt listate la Bursa de Valori din Australia.

„Frank (Vasile) Timiș s-a născut în România, a început să lucreze în industria minieră, în Australia de Vest, la vârsta de 16 ani. A avut un trecut controversat. În timp ce se afla la conducerea Regal Petroleum, listată la Bursa din Marea Britanie, în 2009, compania a fost amendată cu aproape un milion de dolari de către autoritățile din Regatul Unit pentru declarații derutante cu privire la rezervele de petrol. Deține două avioane Bombardier Challenger 604”, sună descrierea miliardarului făcută de Forbes, în topul publicat în martie 2011.

Veniturile totale ale lui Frank Timiș într-un an financiar, au fost de 976.472 lire sterline, potrivit datelor disponibile pe Reuters.

Publicația Newstime Africa publica anul trecut, aproape în fiecare lună, articole despre magnatul de origine română, folosind expresii de genul „se pare că tot ce atinge se transformă în aur”, „guru investițiilor”, „povestea de succes a zilelor noastre” și „African Minerals face istorie”.

Pe de altă parte, o investigație riseproject.ro a arătat o posibilă legătură dintre deținătorii Cupru Min și Frank Timiș, însă purtătorul de cuvânt al companiei Roman Copper Corp a precizat ulterior că „Dl. [Frank] Timiș nu are nici o implicare în Roman Copper Corp”.

Telegramele Wikileaks

În afară de averea sa, miliardarul român Frank Timiș, stabilit în Marea Britanie, a ajuns cunoscut în România și pentru că deținea practic jumătate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit și pentru că a fondat compania Gabriel Resources, care se luptă să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană.

De altfel, afacerile miliardarului s-au aflat și în atenția diplomaților americani, după cum reiese dintr-o telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrată în posesia Wikileaks, și publicată de gândul.

O telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrată în posesia Wikileaks, arată cum compania prezidată de Frank Timiș a devenit proprietar al celei mai mare mine de fier din Africa, dar și cum a pierdut controlul asupra unei suprafețe de teren cât jumătate din Sierra Leone.

Pe 22 ianuarie 2010, președintele statului african i-a încredințat firmei African Minerals, condusă de Frank Timiș, „cea mai mare mină de minereu de fier din Africa” – Lunsar. Miliardarul român s-a angajat prin contract să reconstruiască portul destinat transportului de minereu de fier de la Pepel, calea ferată de la Lunsar la Pepel și să înceapă exportul de minereu de fier în 2013.

Diplomații americani îl descriu pe Timiș drept un român stabilit în Marea Britanie, „condamnat în Australia pentru posesie de heroină și intenția de a vinde”.

Pentru a putea duce la îndeplinire contractul din Sierra Leone, Timiș s-a asociat cu investitori din China: 12,3% din compania pe care o prezidează, African Minerals, este deținută de China Railway Materials Commercial Corporation.

În telegrama Wikileaks se arată că un consilier al președintelui din Sierra Leone le-a spus americanilor că activitățile firmei lui Frank Timiș la mină sunt „desigur, speculații”. Acțiunile firmei African Minerals la bursa din Londra au explodat, mărindu-se de 20 de ori pe parcursul anului 2009, de la 0,2 lire sterline la 4,05 lire sterline. Cu toate acestea, compania lui Frank Timiș „nu are nici un fel de experiență în preluarea unei mine și ducerea ei la producție maximă”.

Noua lege a minelor din Sierra Leone i-a adus lui Frank Timiș mina de la Lunsar, dar i-a distrus proprietățile din statul african, arată ambasadorul american. Legea anterioară permitea deținerea de contracte de explorare pe arii extinse și pe perioade lungi de timp. „African Minerals avea un contract de explorare care acoperea aproximativ jumătate din suprafața Sierra Leone, iar prin noua lege, dacă se va aplica, acest lucru nu va mai fi posibil”, arată ambasadorul SUA

Tranzacție de 1,5 miliarde de dolari

În ceea ce privește tranzacția încheiată cu compania chineză Shandong Iron & Steel Group Co, comunicatul făcut public luni mai arată că, din suma de 1,5 miliarde dolari, o sumă de 417,7 milioane dolari a fost transferată către Standard Bank, pentru a achita un împrumut, iar alți 65,2 milioane dolari au fost folosiți pentru plata unor dobânzi.

„African Minerals (AML) confirmă primirea integrală în numerar a 1,5 miliarde de dolari de la SISG ulterior anunțului companiei AML din 30 martie 2012, potrivit căruia SISG a achiziționat o participație de 25% din mină, sistemul feroviar și filialele portuare cuprinse în proiectul Tonkolili al AML privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone”, se arată în comunicatul companiei prezidate, din 2006, de Frank Timiș.

„Restul de 1.017,1 milioane dolari din suma de 1,5 miliarde de dolari va fi disponibil pentru a fi utilizat de către companiile implicate în proiect (Tonkolili -n-red.) și vor fi utilizate în principal pentru a accelera dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului, precum și extinderea și dezvoltarea în continuare a proiectului Tonkolili”, mai arată sursa citată.

În cadrul contractului cu compania chineză, pe lângă participația de 25% în capitalul proiectului, Shandong are dreptul să cumpere 25% din viitoarea producție a minei de fier la valoarea de piață, plus o alocație anuală garantată de minereu la un discount de până la 15%, care va ajunge, cantitativ, până la 10 milioane de tone.

Frank Timiș vrea să transforme Sierra Leone într-unul dintre „marii producători de minereu de fier din lume”

„Suntem încântați să urăm bun venit SISG, unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume, în calitate de investitor strategic în proiectul Tonkolili”, a comentat Frank Timiș, președintele executiv al African Minerals, într-un comunicat din 30 martie, adăugând că fondurile vor permite accelerarea dezvoltării fazei a doua a proiectului Tonkolili și continuarea planurilor de creștere ale African Minerals.

„Acest parteneriat confirmă potențialul de care dispune Sierra Leone de a deveni unul dintre producătorii importanți de minereu de fier din lume, creând astfel beneficii durabile pentru populația sa”, a mai spus Frank Timiș.

Circa 6.200 de locuri de muncă create în Sierra Leone

Până la finele lunii ianuarie 2012, în cadrul proiectului Tonkolili au fost realizate, potrivit unui raport al African Minerals, următoarele obiective:

– construcția unui sistem integrat – mină, sistem feroviar și port – în mai puțin de 18 luni
– investiții de 771 milioane dolari pentru Faza I de dezvoltare în 2010 și 2011
– AML și contractorii săi au angajat 6.200 de locuitori din Sierra Leone
– a devenit cel mai mare contribuabil direct la economia statului Sierra Leone
– a atras parteneri majori din China, printre care cel mai mare operator portuar și feroviar din China
– sprijină dezvoltarea infrastructurii naționale

African Minerals este listată la bursa de la Londra din februarie 2005. Capitalizarea bursieră a companiei era, la finele anului trecut, de 1,7 miliarde lite sterline (2,7 miliarde dolari).

Într-o primă fază, proiectul Tonkolili își propune extragerea a 20 milioane tone pe an minereu de fier. În luna noiembrie a anului trecut, compania African Minerals a anunțat primul transport de minereu din fier din Sierra Leone către China.

Pe mare, din Freetown, capitala Sierra Leone, care este și port la Oceanul Atlantic, până în Europa, în portul Rotterdam, un transport face 11 zile.

Ovidiu Tender are afaceri în Gambia, Senegal și Maroc

Un alt român cu afaceri în Africa este Ovidiu Tender. Aici, grupul Tender are deja sute de angajați în Senegal și Maroc, iar în anii următori a planificat investiții substanțiale în prospectare geologică, agricultură și transport în statele vest-africane, potrivit Business Magazin

În vara anului trecut, Tender a declarat că a ajuns la un acord cu președintele și Guvernul Gambiei pentru explorarea a jumătate din teritoriul țării pentru 25 de ani.

În Gambia, Ovidiu Tender a obținut de la stat concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km pătrați, ceea ce reprezintă jumătate din suprafața totală a Gambiei. El a spus că perimetrul este unul petrolifer, dar mai poate conține și alte resurse minerale.

De altfel, omul de afaceri a declarat că intenționează să cultive în Gambia, pe 100.000 de hectare de teren agricol, o plantă denumită „arborele de petrol”, din care se poate obține bio-diesel. Tender a spus că își dorește să înființeze astfel de culturi și în alte țări, precum Guineea Bissau sau Guineea Conakry.

„Africa este viitorul”, afirma anterior omul de afaceri, citat de Ziarul Financiar. Principalele argumente, în opinia lui Tender, sunt deficitul de resurse la nivel mondial și insuficientele explorări derulate pe continentul african, dar și potențialul ridicat de creștere a populației locale și implicit a numărului de consumatori. Omul de afaceri este interesat și de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildeș, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

„În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de la stat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000 de kilometri pătrați”, a declarat atunci Tender. Proiectul este gestionat de un consorțiu din care fac parte Tender SA, Prospecțiuni și Tender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aur și minerale asociate și cupru. Tender a mai spus atunci că a fondat împreună cu omul de afaceri Frank Timiș o firmă care a depus o cerere pentru 20.000 km pătrați de concesiuni petroliere în Oceanul Atlantic.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...