Oficial BCE: Uniunea Europeană se confruntă cu deficiențe economice ”structurale” /”Criza energetică amplifică problemele privind competitivitatea”

Publicat: 22 12. 2023, 07:30

Zona euro probabil va evita la limită intrarea în recesiune, dar economia Uniunii Europene se confruntă cu o ”problemă structurală”, în contextul necesarului de energie din import, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, avertizând că proiecțiile indică performanțe economice slabe în următorii ani.

”Banca Centrală Europeană nu se așteaptă la o recesiune tehnică, definită ca fiind două trimestre de scădere economică. Dar, dincolo de ideea dacă va avea loc sau nu o recesiune tehnică, principala problemă este că economia europeană are o problemă structurală privind creșterea. Atât proiecțiile noastre, cât și cele ale Comisiei Europene indică o creștere foarte moderată, de aproximativ 1%, până în anul 2026. Aceste niveluri potențiale de creștere sunt scăzute din cauza faptului că productivitatea se îmbunătățește foarte puțin”, a declarat Luis de Guindos, într-un interviu acordat publicației 20 Minutos, potrivit textului publicat de Banca Centrală Europeană.

Oficialul BCE a explicat că ”Europa are nevoie să importe mai multă energie decât alte economii ale lumii”. ”Drept rezultat, criza energetică amplifică problemele privind competitivitatea. Prin urmare, sunt necesare reforme structurale. Scopul politicii monetare este diminuarea inflației, dar, pentru atingerea creșterii economice, trebuie aduși în joc alți factori”, a subliniat vicepreședintele BCE.

Luis de Guindos a explicat că, deși inflația în zona euro a scăzut de la peste 10% la sub 3% în ultimul an, încă este ”prematur” să fie relaxată politica monetară.

”Suntem dependenți de date. Datele au fost favorabile, dar indicatorii încă nu sunt suficienți pentru modificarea politicii monetare. Este prea devreme să vorbim despre scăderea dobânzii de referință”, a argumentat Luis de Guindos.

În privința eforturilor de intensificare a performanțelor economice, vicepreședintele BCE a pledat pentru definitivarea ”uniunii bancare” și pentru crearea unui ”instrument politic fiscal centralizat și permanent”.

Luis de Guindos le recomandă statelor membre UE să aplice ”planuri fiscale” în sensul reducerii ”în mod prudent și susținut a ponderii din PIB a datoriilor suverane” și ”scăderii deficitelor structurale”. De asemenea, guvernele naționale ”ar trebui să creeze spațiu fiscal pentru investiții publice în digitalizare, pentru atenuarea schimbărilor climatice sau apărare și ar trebui să furnizeze stimulente pentru reforme structurale”, a concluzionat Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord la nivelul UE privind noile norme de guvernare economică