OMV Petrom a realizat un profit cu 61% mai mic anul trecut, față de 2022 – RAPORT PRELIMINAR

OMV Petrom a realizat un profit cu 61% mai mic anul trecut, față de 2022 - RAPORT PRELIMINAR
Publicat: 01/02/2024, 09:01
Actualizat: 01/02/2024, 13:48

Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% în 2023 față de anul precedent, potrivit raportului preliminar al companiei, dat publicității joi dimineață.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a detaliat punctele-cheie ale raportului preliminar pe anul trecut.

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi.
În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional. În aceeași perioadă, contribuția noastră la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record.

În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp.

În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei noastre regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, dar și producător de energie electrică. a  înregistrat în 2023 un profit net de 4,03 miliarde lei, cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022, de 10,3 miliarde lei.

Compania este controlată de grupul austriac OMV, iar statul român deține aproape 20,7% din acțiuni.

OMV Petrom a achitat în 2023, pentru exercițiul financiar din 2022, un dividend total de 0,0825 lei/acțiune, din care cel de bază a fost în valoare de 0,0375/titlu, iar cel special – de 0,0450 lei/titlu, cu un randament total de 19,6%.

Totalul dividendelor distribuite de OMV Petrom în 2023 a fost de peste 5,1 miliarde lei, din care o cincime, aproximativ un miliard de lei, a fost încasată de statul român.

″Impozitul pe profit a fost în sumă de 1,058 miliarde lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 21% în 2023, în principal din cauza contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat nedeductibilă, efect compensat doar parțial de creditele fiscale din România (2022: 15%)”, scrie în raportul preliminar al OMV Petrom pe 2023.

Contribuția de solidaritate a fost în sumă totală de 2,729 miliarde lei, din care 1,485 miliarde lei pentru țițeiul rafinat în 2022 și 1,244 miliarde lei pentru cel prelucrat în 2023.

CITIȚI ȘI:

Grupul OMV Petrom a avut pierderi masive după taxa de solidaritate și scăderea prețurilor, față de rezultate-record anul trecut. Evoluția pe bursă

După ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare