După ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei

După ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei
Publicat: 28/07/2023, 12:59

Grupul OMV Petrom a avut în al doilea trimestru din acest an o pierdere netă de peste jumătate de miliard de lei, pe când în urmă cu un an profitul net atribuibil acționarilor societății-mamă era de aproape 3 miliarde. Principala cauză a fost obligația de plată a taxei de solidaritate pentru profiturile extraordinare în contextul crizei energiei, pe anul trecut și pentru prima parte a acestul an, bani care au fost virați la buget în termenul legal, la sfârșitul lunii iunie.

Grupul OMV Petrom a avut în al doilea trimestru din acest an o pierdere neta atribuibilă acționarilor societății-mama de 537 de milioane de lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut, profitul net atribuibil acționarilor societății-mamă a fost de 2,89 miliarde de lei, conform raportului semestrial transmis de companie vineri la Bursa de Valori București.

Per ansamblu, în primele șase luni, profitul net al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, și producător de energie electrică, a scăzut cu 80% față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la numai 944 milioane lei. Printre cauzele menționate de grup se numără reducerea prețurilor la produse energetice, reviziile rafinăriei și a centralei electrice de la Brazi, dar și evenimentele extraordinare, respectiv impunerea obligației de plată către bugetul de stat a taxei de solidaritate.

OMV Petrom S.A este controlat de grupul austriac OMV, care deține, conform datelor oficiale la 21 decembrie 2022, 51,15% din acțiuni, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,69% din acțiuni.

Câți bani a plătit la buget gigantul din energie

Așa cum anunțase la jumătatea lunii mai, OMV s-a conformat obligației de plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate, devenită obligatorie după ce, pe 12 mai, șeful statului promulgase legea de aprobare a OUG 186/2022, care a inclus, în a doua variantă trimisă la Cotroceni, un nou mod de calcul al taxei, ce viza exclusiv gigantul din energie.

Astfel, conform raportului publicat de BVB vineri, Legea nr. 119/2023 de aprobare a OUG 186/2022, a introdus obligația de plată pentru anii 2022 și 2023 a unei contribuții de 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței procesat pentru companiile cu activități de extracție și rafinare a țițeiului. Prin urmare, OMV Petrom a înregistrat în T2/23 Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2022 în sumă de 1,48 miliarde de lei și pentru perioada 1-6/23 în sumă de 498 de milioane de lei.

RAPORTUL INTEGRAL: Grupul OMV Petrom – Raport ianuarie – iunie 2023 si T2/23 – 28 iulie 2023

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a detaliat contextul care a dus la scăderea profiturilor. „În primele șase luni ale anului, prețurile la energie pe piețele globale au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate în 2022 și se apropie de nivelurile înregistrate înainte de criza energetică. În acest context, profitul nostru net a scăzut la 0,9 miliarde lei. Investițiile noastre au crescut cu 70%, la 2,4 miliarde lei și contribuția noastră la bugetul de stat a fost de 8,8 miliarde lei, un nivel similar cu cel din prima jumătate a anului trecut”, a explicat Christina Verchere.

„În același timp, am făcut pași importanți pentru a aduce la viață Strategia noastră 2030. Neptun Deep a intrat într-o nouă fază, în urma deciziei finale de investiție din iunie 2023, iar portofoliul nostru de proiecte de energie verde a crescut la mai mult de 1 GW de fotovoltaice. Am anunțat intenția de a distribui dividende speciale pentru anul 2022, supusă aprobării Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor; astfel, dividendele plătite în 2023 vor atinge un nou nivel record. Continuăm să ne concentrăm pe furnizarea de energie mai curată și mai sustenabilă pentru clienții noștri, contribuind în același timp la creșterea economică a țării”, a transmis Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat, din martie, dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz. Ei au și constituit o garanție bancară de 88 de milioane de euro, câte 44 de milioane fiecare, pentru a-și rezerva capacitate de transport pe conductă.

Este vorba de gazoductul Tuzla Podișor, pentru care directorul Transgaz a semnat ordinul de începere a lucrărilor în 16 iunie. Gazoductul de circa 310 de kilometri este un proiect major al României, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031

Per ansamblu, creșterea prețurilor din domeniul energiei din 2022 i-a adus Grupului OMV un profit net record de 10,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2,1 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât cel obținut în anul precedent, de 2,86 miliarde de lei, conform rezultatelor anunțate în 2 februarie.

OMV Petrom Noutati Investitori T2 2023 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor