Premierul Li Qiang a încercat, la Davos, să promoveze mediul economic din China și a denunțat linia protecționistă a SUA

Publicat: 16 01. 2024, 19:07

China a avut o creștere economică estimată la 5,2% în 2023, a declarat marți, la Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul Li Qiang, care a pledat pentru consolidarea ”încrederii” între națiuni, denunțând, printr-o critică voalată la adresa Statelor Unite, abordările unilaterale în relațiile internaționale.

Li Qiang a încercat să disipeze preocupările privind relansarea economică a Chinei post-pandemie, precizând că, în 2023, creșterea economică a depășit așteptările, atingând nivelul de 5,2%.

”Nu am căutat să obținem creștere economică pe termen scurt prin acumularea riscurilor pe termen lung, ci ne-am concentrat pe consolidarea factorilor interni de creștere”, a declarat Li Qiang, citat de cotidianul Financial Times.

Premierul Chinei a subliniat că Beijingul menține interesul de a atrage investiții străine și de a avea relații de afaceri la nivel internațional. ”Alegerea pieței chineze nu este un risc, ci o oportunitate. Îmbrățișăm investițiile din toate țările”, a subliniat liderul chinez.

Li Qiang a insistat că Beijingul vrea o abordare multilaterală în relațiile internaționale, prin susținerea principiilor Cartei ONU, care prevede respectarea suveranității națiunilor. Multe state europene au criticat abordarea Beijingului față de invazia militară rusă. China nu a criticat explicit invazia rusă în Ucraina, dar a pledat, la modul general, pentru respectarea suveranității tuturor statelor.

Li Qiang a părut să critice abordarea unilaterală și dominația exercitată de Statele Unite.

”Întrebarea este: care este adevăratul multilateralism? Cine va stabili regulile, care sunt regulile? Dacă regulile sunt stabilite de anumite țări, de foarte puține țări, atunci trebuie să plasăm unilateralismul între ghilimele, întrucât încă este unilateralism”, a subliniat Li Qiang.

Prim-ministrul Chinei a cerut intensificarea coordonării internaționale în materie de politici macroecomomice, o referire la eforturile Statelor Unite și națiunilor partenere de reducere a dependenței de rețelele de aprovizionare din China.

În replică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat că Uniunea Europeană ”nu vrea decuplarea” de economia Chinei, ci ”reducerea riscurilor în materie de aprovizionare”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”