Prețurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare

Redactor:
Ioana Erdei
Prețurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare
Prețurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare și vor avea loc ajustări în limita marjelor negocierii, de 15-20% din valoarea cerută de proprietari, potrivit Colliers, care estimează că în București prețurile s-au diminuat anul trecut cu 15-30% față de 2009.

Prețurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioadaurmătoare și vor avea loc ajustări în limita marjelor negocierii,de 15-20% din valoarea cerută de proprietari, potrivit Colliers,care estimează că în București prețurile s-au diminuat anul trecutcu 15-30% față de 2009.

„Piața de terenuri va rămâne una a cumpărătorilor, în caretranzacțiile se vor încheia doar la prețuricompetitive. Este foarte important ca proprietarii sărămână flexibili, atât în materie de prețuri cât și în diferitelestructuri pe care le pot «îmbrăca» tranzacțiile. Nu estimăm scăderimari de prețuri în viitor, ci doar ajustări minore ale prețurilorîn limita marjelor negocierii, și anume 15-20% din prețulcerut„, a declarat într-un comunicat Mihai Bogza,associate director în departamentul terenuri al ColliersInternational.

Prețurile au continuat să scadă în 2010, deși într-un ritm multmai scăzut decât în 2009, în București tranzacțiile fiindîncheiate la prețuri cu 15-30% mai mici decât în 2009.Scăderea prețurilor a fost mai abruptă în orașele de provincie, cuexcepția acelora în care există 2-3 proprietari dominanți, carecontrolează mare parte din oferta de calitate și nu sunt presați săvândă, conform sursei citate.

Loturile de teren vândute în București sunt predominantdestinate dezvoltărilor de retail sau birouri, și secundarproiectelor rezidențiale (vile individuale sau proiecte deapartamente de scară redusă) sau din sectorul medical. În restulțării, terenurile tranzacționate sunt destinate aproape exclusivretailului de tip big box sau parcurilor de retail.

„Deși aparent limitată, oferta de terenuri s-a îmbogățit înultimul an. Mai mulți proprietari afectați de declinul economiei auscos la vânzare terenuri pentru a face rost de lichidități, în timpce anumite bănci au început executarea activelor neperformante dinbilanțurile lor contabile. O sursă importantă de terenuri noi înafara Bucureștiului a constituit-o amplasamentele diverselorfabrici afectate de criză, mai ales din zona de textile și demobilă. În cazul unor astfel de proprietăți, aflate în locațiicentrale, cu caracteristici foarte bune (formă regulată, deschideremare și suprafață între 2,5 ha – 5 ha), retailerii s-au arătatinteresați și tranzacțiile s-au concretizat”, se precizează încomunicat.

Cererea în 2010 a venit în mare parte de la utilizatorii finali,în timp ce achizițiile speculative au fost destul de rare. Cei maiactivi cumpărători au fost operatorii de retail de tip big box,care au vizat și alte orașe mari în afară de București, în specialcele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, PennyMarket și Dedeman au încheiat cele mai multe tranzacții anultrecut.

Dezvoltatorii tradiționali de clădiri de birouri au redevenitactivi, aceștia estimând livrarea proiectelor peste 2-3 ani, cândcererea pe piața închirierilor va reveni la un ritm susținut, iaroferta va fi limitată din cauza puținelor clădiri lansate în ultimaperioadă, mai spun reprezentanții Colliers.(Mediafax)

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide