PROIECT. Zilerii ar putea să nu mai plătească CAS. Măsura ar putea stimula forța de muncă în domeniul agricol

Publicat: 06 07. 2020, 16:40
Actualizat: 06 07. 2020, 16:44
Legea zilierilor are prevăzută o modificare prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență menită să anuleze plata CAS pentru cei care practică o astfel de activitate / Sursă foto: Alexandra Pandrea, Gândul.ro / caracter ilustrativ

Legea zilierilor are prevăzută o modificare care ar urma să fie implementată prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, menită să anuleze plata CAS pentru cei care practică o astfel de activitate, situație în care forța de muncă din domeniul agricol ar putea fi stimulată.

Potrivit precizărilor ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, de vineri, 3 iulie 2020, făcute la Bistriţa, astfel încât migrația forței de muncă să se diminueze.

„Avem o modificare a Legii zilierilor, pentru că anul trecut, în 1 mai, a fost modificată prin Ordonanţa 26/2019 şi s-a mai adăugat 25% CAS. Asta a făcut ca, de anul trecut până acum, să crească foarte mult costul muncii zilierilor – şi asta mi-au spus-o mai ales cei care au activităţi în legumicultură, în zona de graniţă.

Spuneau, când am fost la Bihor acum două săptămâni, că majoritatea muncitorilor zilieri preferă să traverseze cu bicicleta graniţa, să lucreze în Ungaria, pentru că acolo taxarea muncii este fixă: 1,5 euro pe zi la zilieri. Avem proiectul de ordonanţă pregătit să anulăm acel articol care a fost dat anul trecut în 1 mai”, a spus Oros, citat de Agerpres.

Stimularea forței de muncă în domeniul agricol prin măsura „Tânărul fermier”

În contextul necesarului de forţă de muncă din domeniul agricol, șeful MADR a amintit şi despre lansarea, în data de 15 iulie, a măsurii „Tânărul fermier”, aproape o jumătate din fonduri fiind destinate tinerilor din diaspora.

„Avem pentru această lansare 43 de milioane (n.r. – de euro), atât au mai rămas pentru anul acesta, din care 20 de milioane pentru tinerii din diaspora, restul pentru tinerii din ţară. Vrem ca, acolo unde există posibilitatea şi unde am identificat aproximativ 50.000 de hectare libere, pe care le-am păstrat tocmai pentru a le acorda, până la 50 de hectare, celor care beneficiază de programul «Tânărul fermier». Multe dintre aceste hectare erau acordate şmecherilor fermieri şi mai vârstnicilor fermieri, care mai aveau vreo 10.000 de hectare şi mai voiau câteva mii, pe nişte redevenţe ridicole”, a continuat oficialul guvernamental.

Adrian Oros a efectuat o vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, vineri, 3 iulie 2020. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a vizitat obiective de investiţii (fermă pomicolă, fabrică de lapte, fermă de vaci, abator şi fabrică de mezeluri) şi a avut întâlniri cu conducerea judeţului, cu specialişti din domeniu şi cu fermieri.