SOLUȚIE. Propunerea unor fermieri români ar rezolva problema comasării terenurilor agricole. Este vorba despre dreptul la proprietate și folosință

SOLUȚIE. Propunerea unor fermieri români ar rezolva problema comasării terenurilor agricole. Este vorba despre dreptul la proprietate și folosință
„Dacă fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziția micilor fermieri sau proprietarilor suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale, în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului” / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 30/06/2020, 13:25

În prezent, existența mai multor mici proprietăți intercalate între suprafețe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrășăminte și substanțe fitosanitare, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) propune o nouă metodă de comasare a acestor terenuri, cu respectarea dreptului de proprietate și folosință.

„Asta înseamnă că fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziția micilor fermieri sau proprietarilor suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale, în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului”, precizează oficialii organizației de agricultori din România.

Ei susțin că, prin acest schimb de terenuri, nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce „ar permite exploatarea agricolă în condiții de maximă eficiență”.

În prezent, intercalarea parcelelor pe suprafețe mai mari de teren generează totodată problema imposibilității construirii unui sistem de irigații, „mai mult decât necesar în condițiile schimbărilor climatice”.

„LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România.

„Ținem să mai precizăm că actuala structură a proprietății agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu și climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuție la această oră.

„O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafețe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creșterea profitabilității pentru fermieri și pentru țară”, susțin fermierii din LAPAR.

Propunerea de comasare a terenurilor gândită de LAPAR nu ar fi una „îndreptată împotriva cuiva”

Potrivit precizărilor liderilor LAPAR, demersul vizat se vrea începutul unei dezbateri publice naționale, fără ca propunerea să fie gândită a afecta deloc existența și situația fermelor mici și mijlocii din România.

„LAPAR afirmă clar că nu este o propunere îndreptată împotriva cuiva, ci o chemare la discuții care să permită creșterea profitabilității agriculturii din România, la toate nivelurile”, afirmă cei din organizația de fermieri.

Conform datelor INS și ale Eurostat, la ora actuală, în România există cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar – 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din blocul comunitar (UE27).

Un procent de 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de cinci hectare. Ca atare, în acest context se poate vorbi de gospodării țărănești, de subzistență.

„Amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu”, au conchis cei din LAPAR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”